Thursday, March 25, 2010

Business Haram - Jual Ayam

hai kengkawan.

hari ni aku ada proposal utk korg.

aku nak bwat business.

tapi business haram lar.

tapi dlm byk2 bisnes, aku rasa bisnes ni pasti akan dapat margin keuntungan yg bewsar.

kalo bukak bisnes ni aku yakin kiter sume akan kaya dan dapat beli bunglow mcm bill gates.

hehe.

ape ek bisnes tu?

jeng jeng jeng.

bisnes bapak ayam.

haha.

nama company kta ialah Chicken Father Co. (Bapak Ayam Sdn Bhd larrrr).

okeh.

bagi menjayakan bisnes ni, aku nak kawan2 turut sama terlibat.

so ini lah carta organisasi yg aku cadangkan.






Chicken Father Corporation Organisation Chart

CEO - Boss! - RM70, 000 sebulan. (aku lar ketuanya) hehe. ;p

Manager-manager seperti:

Financial - Jaga duit - Aku bayar RM50, 000 - (Anna Ruxanna)

Marketing - Bwat promosi - RM50, 000 - (Jemi Azmi)

Public Relation - Bwat network dan kontek2 dlm dan luar negara - RM50, 000 - (Leo & Mira Babyshrek)

Human Resource - Carik Chicken2 dan recruit chicken baru - RM50, 000 - (Nad)

Logistic & Transportation - Bwat delivery 24 jam - RM50, 000 - (jawatan kosong)








Produk utama kta haruslah ayam-ayam yg muda-muda..

haha.

Modus operandi kta ialah, berada di black market, dan open market.

alar kalo susah sgt, pasar pagi kt giant shah alam ngan pasar malam pown bule larr.

then, kta carik lar datuk2 yg kaya2.

yang banyak duit tak tawu nak bwat ape tu.

haha.

kaya... aku kaya! haha.

dlm company ni kta ada ramai yg berbakat, contohnya mcm Leo mmg pandai guna kata2 yg indah2 dan sgt lah genius!

x perlu aku explain dah ttg leo..

haha.

mira pulak dah ada experience dlm bwat PR projek kt library puncak dulu, Japanese tu..

jemi pulak kena letak kt bahagian marketing sbb dia ni pandai market diri die dgn merujuk article die mengenai cara2 tackle aweks.

aku pasti jemi ada cara utk market company kta nanti.

anna ruxana pulak ada bakat menjaga duit sbb die tekun dan terperinci buat keje.

hehe.

nad pulak aku rasa die serasi dgn kerja ni sbb die pandai gode2 org. ;p

bahagian logistic dan transport still lagi kekosongan.

sesape nak apply bule tinggalkan komen kat bawah nanti bersertakan email dan no tepon ek.






haha.

dah.

dah siap satu proposal company.

aku yakin kta akan kaya sekejap je.

muahahahaha!

weh kalo rasa impossible bwat bisnes ni, nanti kta tukar jual ayam yg betul ayam kay!




yg halal lar!

haha..




gila kan aku hari ni.

almaklumlar..... gangguan jiwa dan raga akibat asgmnt yg byk..

haha.

okey guys.

just joking kay.

jgn mara ya.

peace!

20 comments:

Miecyber @ Sudu said...

Dah register ke belum company nie..?Registerlah dulu yer...

nadia.bahtiar said...

aku nk hnta resume unt jwtn kosong 2....available lg x?

madmal said...

sudu.. hehe belom register lagi ar.. tgah tggu kata putus ahli majlis tertinggi dulu.. ;p

madmal said...

nadia nak apply?? bule2... masih lagi kosong.. jgn lupa sertakan sijil kelahiran dan segala sijil yg ada ya. ;p

Mawar Melati said...

sengal da nh, hahaha~

madmal said...

bunga kembang mawar.. nak join skali ke?? hehehehe..

maPieCeoFarT said...

bisnes kpale hotak senget namenye nih... ahahhahh...

x nak apply... unless untuk jawatan kosong yang delivery tu company sediakan BMW 7series untuk kegunaan penghantaran dan hakmilik gua terus... haha! amacam, bernas tak?

lalalaa ~

Jemi Azmi said...

hak3!!!!Akmal aku da wat meeting tanpa khadiran ko. kami majlis tertinggi da setuju.jom2 kita g daftar kat syarikat pndaftaran

madmal said...

zara... hahahaha.. wah demand tinggi. nanti tanya majlis tertinggi dulu ek.. hehe..



jemi.... wahh.. bagus2.. mari cepat kta daftar.... huhuhuhuhuu..

miRa iKomiA said...

kahkahkaakhkah! giler best pye proposal..perh!kompem untung weh! utk 1st keuntungan kiter wat trip tour europe nak? after duit habis kiter stat balik business...yeay!

madmal said...

wahhh..!! nak gi europe ke?? huhuu.. mira.. duit banyak lar wei. x kesah pown nak jalan mane2... huhuu..

miRa iKomiA said...

wah! konfident! biler nak stat nih? jom r cpt! mira n leo dh ada list senarai kontek person nak promote nih..haha! "giler tipu sunat"...

madmal said...

hahaha. wah.. giler pantas mira carik kontek. huhu.. bagus2.. kalo mcm ni bule naek gaji cepat. ahahaha...

miRa iKomiA said...

yeay! br stat business dh nek gaji...yes2!

Miecyber @ Sudu said...

Saya suka makan ayam percik...

madmal said...

mira.. hehehe... mestilah.. org ni kan bossyg baek..hahaha..



miecber @ sudu... ayam percik pown sedap jgak.. aish.. sedap kalo dapat time bulan2 puasa...

Siti Nadiah said...

ok stuju..tp aku nk komisen 50% drpd keuntungn ko...hahahahahhaa :p

dieya angelica said...

mal!!!!!
where is my post???
huhu..

madmal said...

hahaha.. buleh je nad... keje kena lebih skit ek. komisen 55% xde masalah nak bagi.. kerana diriku boss yg baek. hehehe.


oppss dieya.... tlupa ttg kamu.. takpe lar.. isi lar borang dulu... gaji bule runding.. heheh..

dieya angelica said...

hhuhu..smpi ati akmal..
takpe2..jd eksekutif pemasaran pun ok gak..haha
gaji mst r brsesuaian..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...