Thursday, October 7, 2010

problem solving~

okeh..

aku rasa sedikit bersemangat nak menulis lepas baca blog mira..

tak sangka plak aku terpilih dlm list2 blogger yg ramai2..



jujurnya, aku terkesima..

x tawu nak kate ape..

sbb aku rasa contribution aku dlm blog beliau, x lar mencapai tahap standard iso yg sepatutnya..



heh..

x tawu lar beliau pakai standard ape utk menilai..

haha..



okeh..

mari berbincang lar tentang problem..

terlanjur aku dalam satu ceramah, aku nak berkongsi ilmu lar..

sape yg tak pernah di landa masalah, mmg penipu lar kan..


ape yg korg nak bwat kalo korg hadapi masalah???

tentu sajalah kiter nak selesaikan..

so, tajuk kta pada hari ini ialah Problem Solving..

ada banyak cara..

tapi aku lebih suka dengan cara ni..

sbb die relate dgn kta sehari-harian dan banyak libatkan emosi dalam pengaruhi keputusan..

okeh..

contoh lar, sepasang suami isteri..

si suami pada suatu hari terlupa untuk mengunci pintu dan terus bergegas ke tempat kerja..

jadi, si isteri marah lar..

biler sang suami balik keje je, isteri membebel..

"abang nape x kunci pintu tadi? tawu tak bahaya.."

si isteri tak akan berhenti di situ..

die akan biasanya sambung lagi......

"abang nie, suka mcm tu... kalo saya kena culik macamaner??"

dan terus-menerus si isteri membebel.. (aku x cakap sume perempuan membebel, tapi kebiasannya mmg mcm tu kan...)

si suami relax je..

die jawab macam ni "lar ye ke, sorry, abg minta maap.."

and thats it..

itu je si suami akan kata..

***

jadi ini adalah salah satu contoh masalah..

mcamaner nak selesaikan masalah ini???

1. untuk puaskan hati si isteri..

2. untuk puaskan hati si suami jugak..

***

okeh..

untuk selesaikan masalah nie..

pertama sekali, si suami perlu letak diri die luar dari kotak masalah..

bayangkan masalah anda itu di dalam satu kotak..

jgn termasuk di dalam kotak itu..

kerana bila letak diri kita luar dari kotak masalah, kita akan berasa seolah-olah masalah tu ialah kekuatan anda..

tukar masalah jadi kekuatan anda..

dengan cara ni, anda akan lebih waras dlm bwat keputusan..

okeh..

selesai sudah langkah pertama..

langkah kedua, nengok apa (1) masalah dan apa (2) punca masalah..

(1) masalah = untuk penyelesaian jangka pendek

(2) punca masalah = untuk penyelesaian jangka panjang

***

okeh..

bila dah dapat tawu ape masalah dan punca masalah, kita perlu tawu simptom-simptomnye plak..

simptom2nye ialah, si isteri bising, si isteri mengungkit-ungkit, marah, bergadoh dan laen2..

***

jadi, utk ambil keputusan, kena ar amek tawu PUNCA MASALAH dan selesaikan..

pasti okeh..!

orite..

tq..

2 comments:

miRa iKomiA said...

haha..ayat xleh blah..la, pelik sgt ker mira invite dlm my blog..ceh!mira restrictedkan sbb rs xbebs la klo open..xsuka ada certain kazen bc. tkt depa komplain kat parents depa..kang takot parents depa lak salah angap n mungkin boleh nk mngata my parents kata xpndi ajr ank..sume2 nih mungkin akn berlaku..n xsuka tbe2 org xknl komen..haha

pompuan mmbebel ssb dia concern, fikir jauh, sensitif, riso n sayang..mmbebel sbb xmo apa2 buruk jdi kat family dia..opposite dgn laki..xsensitif, slumber,somtim ambik bnda 2 mudah, xfkr jauh..sbb 2 kapel jdi padan..jadi balance..kan? cb bayang laki cm2, pompuan pon cm2..wah! lagi haru biru kot..hehe..

conc:mira xpaham ur prob solving method..hehe..cb wat dlm btk contoh..haa..dpt paham skit..

phew! leh wat karangan lebih 1000 patah perkataan..hehe

madmal said...

mira~ thanks sbb baca anyway walaupan x paham.. uhuhuhu.. t laen kali org mudah kan lar.. huhu........ anyway, mira da buat karangan.. tahniah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...