Friday, August 19, 2011

google music & spotify di Malaysia

Google Music dan Spotify memang tak boleh bukak di Malaysia.

Tapi aku dapat!

nak tawu caranya?

okeh aku ajar.

erm...

1. Google Music

requirement google music nak korg berada di US.

at least lar di US, bukan malaysia.

atas sebab-sebab Law, google music di hadkan di US sahaja.

mudah jek, korg gunakan je la proxy, alih no IP korg jadikan ke US.

google chrome > options > under the hood > change proxy settings > internet propeties > LAN
kalo korg gunakan browser yang lain, sila google skit ya dengan keyword: how to change my proxy and port in firefox, ie, opera, safari.

ada banyak jek list proxy server tp korg google la skit dgn keyword: proxy list

nie ada satu contoh website kasi list proxy ngan port skali.. click sini..

amek US punya IP jek okey..

pastu pegi la music.google.com

daftar mcm biasa dan tunggu la invite di approve..

aku tunggu dekat seminggu jgak baru diorg approve, jadik kena bersabar skit ya..
hah.. tu je..

ni antara muka depan google.music

list lagu terus di upload dan sedia utk di main :)
erm google music sekarang ini baru capai tahap beta release.

blom fully official.

bagi yg pelik tah apebende yg aku berbual nie tak paham pape, meh aku terangkan skit.

google music nie menggunakan teknologi cloud. 

teknologi awan membolehkan data atau lagu di simpan di server dan bukannya hardisk koputer korg membolehkan anda menretrieve balik data atau lagu korg tu dekat mana-mana pown anda pergi.

tak kira la di handphone smartphone ke, komputer nenek korg kat kampung ke, komputer pakcik sebelah mak korg kat kutub utara ke, sume boleh bukak melalui website sahaja.

okeh abes dah ttg google music.



2. Spotify

requirement utk dapatkan spotify pown sama jgak.

memerlukan anda di US atau UK.

seperti biasa, tukar jek la IP korg tu jadik dkat UK ke US ke.

yang nie korg pakai jek la proxy jgak sama mcm di atas..

erm, apa kata korg rujuk website lifehacker nie. (jangan malas ek nak baca, kate nak jadik hackers kan. muahahahahha)

antara muka spotify  di bawah

spotify memerlukan anda mendownload antara muka nie
spotify yang ini adalah Open Free account.

bezanya ialah, ada had utk dengar lagu dalam beberapa jam dalam sebulan..

spotify pown sama jgak, memboleh kan anda dengar lagu kegemaran anda di mana-mana jek.

mengguna pakai jugak teknologi awan..

okeh dah habes.

jadik, kesimpulannya, jangan la ketinggalan guna teknologi awan nie.

korg boleh dapat free jek..

bukan bayar pown dan tak rugi pape..

bagi penggemar muzik yg memerlukan anda dengar muzik 24 jam tanpa henti, nah, inilah jalannya..

okeh good luck guys~


2 comments:

Si Hujan. said...

Thanks! ;) I will try! ;) Very useful info ;)

Leo "Ricky" Huzair said...

genius on tha move...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...