Thursday, February 18, 2010

What happened in Jakarta stays in Jakarta: My Diaries

Jakarta.

huarm.

No words can describe it.

Every joy, fun, laugh, cheers and sadness we have there now, stays as memory.

Sweet memories not always come everyday.

Well, I guest I need to write something in here.

I think I am going to write it in malay since I am proud to represent Malaysia there. ;p


okeh.

Indonesia, satu tempat yang best utk dilawati.


huhu.

best giler ar.

pengalaman yang susah nak dilupakan.

aish.
nak cerita lar kan, kat sane punya aktiviti.

kira diari lar.



ceritanya bermula pada tanggal 12 hrbln 2, 2010.



jam 1.30pm, aku sampai. jumpa amin dekat airport. giler awal amin sampai lar kan. aish. semangat.


lepak2, dalam pkol 2.10pm, nana sampai. hehe. the best part is, Amin x tawu guna troli. haha. giler lawak. patot lar die x amek troli tu. tggu sampai aku amek, baru die tawu keajaiban troli kLia. huhu ;p


so, setelah itu, dalam jam 2.40pm, kawan-kawan yg laen pun tiba. Kawan-kawan yang dimaksudkan ialah Ikin, Haziq, Farhana & Syazwan. oh, tak lupa jugak kawan(s) yg tak pegi, dan ibu bapa yang turut sama hadir iaitu Syafiq, keluarga nana dan keluarga syazwan. aish. masing-masing sedey lar kan. mcm nak pegi oversea lar katakan. huhu. :)


setelah itu, kami semua maen lari-lari anak. alar, mcm cerite home alone tu. berlari tak tentu arah. haha. belom pegi dah senget dah. ini semua sebab lambat. sape tah yg lambat. huhu. ;p
fligth ktorg pkol 4.30pm. MH723.


sebelum terbang tu, sempat lagi haziq buat lawak tentang 'segi tega'. tah berapa puluh kali dia sebut, baru buleh jadi sebutan yg sebenar segi tiga. aish. diikuti pulak dengan amin, yg nak pegi 'pekan baru'. heh. tah lar. ;p


hai, dalam kapal terbang pun kami dah gelak-gelak. kejadian yang tak bule dilupakan ialah, apabila amin mintak air dekat pramugari tu. 'dik, kapal terbang dah nak landing, t kalo sempat akak bagi ea....' haha. kalo aku lar kan, mesti dah blushing muka. hehe. tapi amin kate itu semua hasil. siap simpan lagi tu cup yg die dapat. haha.


6.34pm, kami org pun tiba lar kan kat lapangan terbang Soekarno-Hatta, setelah mendarat yg agak comel lar. huhu. so, bermula lah kisah jakarta kami.



agak lama jugak lar beratur, nak cop passport. dalam pkol 7.36pm, baru dapat naek keta. hehe. nak highlight skit ni. ktorg naek keta Alphard. huhu. nice. so, duit yg mula-mula skali keluar ialah duit keta Alpahrd ni lar. Rp55,000. adalah sama dengan RM170 seorang. dibahagikan dengan 7 org. huhu. takpe lagi, sbb ktorg still lagi jutawan. x de effect sgt. hehe. ;p
agak jakun jugak lar kan nek alphard. huhu. masing-masing senget. Nana lar yg mulakan aksi tackle menackle. huhu. nama supir kami Irwansyah. tp sayang, sbb die enggak bisa nyayi. huhu.


hah, setelah mengalami kejadian kereta rapat-rapat, dengan horn-horn salam pengenalan dari kereta pak irwansyah mahupun dari kereta org asing, baru aku tawu yg jalan raya kat malaysia still the best of the best lar kan. jalan raya die sgt rapat kot. huhu. masa ktorg naek tu, traffic agak heavy lar. so penuh bangat keta-keta kiri kanan. dah lar rapat. huhu. perjalanan kami menuju ke hotel, banyak lalu tol. huh, terkejot aku kat jakarta pn ada tol. ingat mesia je ada. huhu. kalo tak silap antara nama tol die ialah tol Cangkerang. huhu. nama die agak pelik lar kan. huhu. agaknya org indon datang mesia pn pelik nama-nama bandar kat mesia mcm aku pelik nengok nama-nama bandar diorg ni. aish.


so, dalam pkol 8.45pm jugak lar ktorg sampai hotel. huhu. kejadian yg tak bole dilupakan ialah farhana baru tawu pintu alphard memang automatic tutup. huhu. sebenarnya, aku pn tak tawu. first time naek. so, mase gelakkan fana, aku gelakkan kat diri sindri jgak lar kan. huhu.


ktrog tiba dekat hotel budget lar kan. nama die Hotel Amaris. nama sgt comel. tapi best jgak lar. ada bilik air, ada dua single bed. huhu. aish. yg lelaki pening, sbb ktorg 4 org. aish. siapa lar pasangan tidur aku ek? haha. rahsia.


so, dalam pkol 10.00pm lar kan, ktorg pn dok berjalan-jalan. pegi lar dekat blok M. huhu. Nana, Syikin, & Amin, beli no Indon. huhu. eh aziq beli tak? x pasti. huhu. diorg kate senang nanti nak calling-calling. guna phone malaysia mmg mahal lar kan. huhu. mula-mula x percaya, tapi percaya gak sbb ada member call, duit credit topup siang tadi habes trus. aish. tension aku. huhu. giler bapak die tolak. so, masa ktorg jalan-jalan tu, nengok gedung(plaza) die, agak menarik jugak lar. ada giant kot kt level bawah. huhu. ingat mesia je ada. aish. oh ya. kejadian yg tak bule dilupakan ialah, org kedai tepon tu panggil aku Masparjo. cissss! cissss! cisss! tawu lar aku cute kan. huhu. ;p ape lagik ek lepas tu? hm. oh, kejadian nak beli aiskrim. kat sane panggil es jek. huhu. aku, fana & azik, nak beli eskrim, harga mula-mula Rp2000, tiba-tiba bile tanya RP3000. aish. tak tawu lar die sengaja naekkan harga ke sbb nampak ktorg ni tourist dr mesia or duit balance org tadi ke kt papan harga die tadi tu. aish. misteri. aku berpendapat lepas tu, yg x perlu bercakap kalo nak beli barang. just guna isyarat tangan. sbb aku rasa, diorg sengaja nak kenakan ktorg mesia. huhu. bak kate embak kedai handphone tu tadi, muka ktorg ni mcm muka org local. tapi kantoi bukan org tempatan bile ktorg bukak mulut. huhu. memang lar ketarakan sbb ktorg ni bercakap dengan diorg bahasa melayu. kalo nak ajok cakap diorg pn mmg x bule nak jadi 100percent. huhu. nana jek yg aku rasa jadik lar speaking indon. sbb die be ce el lar katakan. hahahaha. ;p so, lepas tu ape ek. tak ingat lar sgt. aku rasa ktorg beredar. balik ke hotel sbb gedung tu dah nak tutup. awal ek? haha. sebenarnya ktorg yg lewat. jam mesia pukul 10pm, tapi indon kul 9.00pm. lambat satu jam. kedai (toko-toko) kat sane tutup kul 10pm indon kot. agak awal lar. huhu. so, ktorgpn balik lar hotel. mandi-mandi, kemas-kemas pape yg patot and tdo. hehe. harus lar kan aku yg paling awal tdo. al-maklumlar. putera raja. ngeh3.




tanggal 13 harbln 2, 2010. titik tolak permulaan hari kedua di jakarta.


jam 7.10am aku da terjaga. haha. sebab sejuk bangat. aish. x lena sgt pn tdo. asek terjaga jek. nak cakap letih tak lar letih pown. huhu. so, mandi-mandi lar kan. tengah mandi tu tetibe ada panggilan telefon. berpuluh-puluh kali bunyik. so terbantutlar mandian diraja beta. angkat ler telefon. ala-ala morning call gitu. tujua utama panggilan telepon ialah utk kejut sume org. aish. motif sgt. huhu. kebetulan, semua org still lagi tgah maen dengan air liur. huhu.


dalam pukul 8.10am, breakfast kt bawah. haha. yg bestnya, breakfast utk dua org jek. tapi semua org turun. aku rasa kalo duduk sebulan, bisa bankrupt lar hotel amaris tu ktorg kerjakan. breakfast agak simple. roti bakar, ada omlet, nasi goreng, bihun goreng, hotdog and air teh, kopi dgn orange juice. ktorg makan ala-ala artis gitu. slow and steady. aish, kalo kat umah jgn harap lar. sekejap je abes. haha. ;p


jam 10.30am, bermula shopping pertama ktorg. ktrog bergerak ke mangga dua. hai, dalam perjalanan ktorg gelakkan farhana sebab die cakap nak makan rokok. huhu. ktorg jalan kaki jek, lintas jalan menuju ke busway yg terletak kt area blok Mal. hehe. nama nak sama lar kan. aiish. anyway, nak citer skit ttg busway nie. busway ni kiranya mcm pengangkutan terunggul lar kt jakarta. aku kagum kot naek bus die ni. bus die ada jalan sendiri. lagi jimat lar berbanding kos pembinaan lrt. laju, sejuk dan mantep gitu. sangat bagus. tak tawu nak citer mcmane. korg try lar sendiri busway. tambang nya berharga rp3500, x kira lar kemana pun. huarm. rindu naek bus die. oh ya, dalam 10.58am mcm tu baru ktorg naek bus. tiba kt Kota dlm 11.35am. hehe. nana jumpa kawan baru kt sini. die berbual lar kan mcm ala-ala bcl dgn pakcik mane tah. aish. naseb aku x jeles. huhu. pastu, ktorg naek kijang ek, ape tah namanya. sebenarnya van je pun. bule naek dalam 10org. bayarannya dalam rp2000 seorang. tapi masa turun dari van ni, ktorg kena bayar lebeih kot, sbb ada lar mamat tu duduk sebelah cikin, tiba-tiba die turun mcm tu jek. kwangasam. x bayar. so, ktorg ler yg bayar kan utk die kot. agak, traffic jam jugak lar die van tu buat. mana x nya, die pegi block satu jalan tu, abes keta blakang hon pun die bwat donno je. aish. pelik aku dengan traffic kat indon ni. org hon kat blakang, tapi bwat mcm tak ada benda berlaku jek driver2 kat sane. huuuu. tapi papehal pun, agak lincah jugak lar naek van ni. tapi bahaya pn ada jgak. eeee. menakutkan jugak lar. rapat giler kot dengan kenderaan-kenderaan sekeliling. huhu.


agak setengah jam jugak lar dari Kota baru sampai dekat plaza mangga 2. dalam 11.51am. sume org lar bershopping. kat sini banyak barang. barang yg mcm mane? hah, barang2 kat sini kira mcm barang2 kat uptown tu. tapi siyesly, uptown pon kalah. dari segi harga lar kan. harga die lagi murah. contohnya, aku jumpa cermin mata ribbon tu kan, harga die rp10000 = rm3 jek sebijik. murah kot. banyak bag2, baju, dan produk2 tiruan yg laen. semua bule dicari di plaza ni. mmg heaven lar kalo siapa yg suka shopping. murang bangat! owh, ktorg pusing2 dlm plaza ni tak hengat dunia dah. tak tawu pukul berapa. tawu2 jek dah tengahari dan petang. kejadian yg ktorg tak sedar ialah, pada masa tu hujan dan plaza ni banjir kot kat luar tu. haha. mmg x tawu pape kan... owh, pastu aku nak bagi lar kan nasihat, jgn ler tawar barang kalo korg x nak. sbb diorg x suka kalo kta x jadik beli. hehe. sebenarnya ada kejadian, aku, azik, farhana and syazwan nengok dompet, ktorg just tanya harga kat situ. tapi, tiba2 jek die yg nak bungkuskan dompet tu dengan sendiri. die assume jadik. huhu. bongok kan? pastu ktorg ler yg kena marah. "disini enggak bisa buat begitu!" hahahaha. masa hari tu, aku spend beli kain batik rp48000 ngan t-shirt rp50000. murah kot. :)

jam 7pm ktorg bergerak balik ke hotel dengan menaiki kenderaan yg sama, van rp2000 dari mangga 2 ke kota pastu naek busway rp3500 ke blok m. hahahahahahahaha. ada kejadian berlaku dalam bus wey! azik telah ditegur oleh conductor bus... "mas, kakinya di bawah ya!" hahaha. kelakar weh. ingat kan ape kebenda lar yg konduktur bus ni nak bwat datang dekat2 dgn azik. rupanya nak suruh azik turunkan kaki die dekat bawah. agak pelik lar. tapi aku suka lar budaya die. dekat dalam bus, kaki x bule letak sebarang kat atas seat. memang kena maki dengan konduktur bus tu. bagus, sebab nampak die jaga adab. nampak lar sikit ketimurannya. baju konduktur bus tu pun baju batik, pastu konduktur bus tu memang peka dengan ape yg berlaku. cara die tegur pun sgt lemah lembut. mmg sgt ketimuran kan? unik. itulah die busway indonesia.

dalam jam bape ek, tah tak catat. tapi aku rasa dalam jam 8pm mcm tu, ktorg singgah dekat plaza blok m. fana, syazwan ngan nana kot, beli something kt kfc, jagohnya ayam. lapar kot. aku ngan ikin ngan syazwan ngan azik pegi kedai depan tu, mamam mee tarik. order lar mee italy rp2900. owh ya, kejadian yg tak dapat dilupakan ialah, aku mintak air suam! tapi dapat air teh. hahahahaha. org indon x paham air suam weyh!. die panggil air hangat. puas aku ngan ikin dok menerangkan air suam tu rupa die mcmane. aishhh!!! tapi walaumcmane pown, mee tarik kat situ mmg sedap. lemak2 gitu. tapi yg tak bule lupa, sambal die bule buat kematian mengejut. sambal die dah rupe wasabi weh. hahahaha. pedasss. hahaaha.. owh, masa ni lar, syazwan bukak cerita pukul angin. hahahaha.

so lepas tu, ktorg pun balik ler ke hotel. mandi manda, solat pastu terus damn. x tawu pape. sebab dah tdo dulu. hehe. azik, fana, ikin, nana, syazwan and amin still lagi berborak kot. diorg berborak pasal mangkuk kot. ahhahaa. tah aku x join sbb dah nampak bantal yg empuk tu dulu. hehe. nite~

14 Februari 2010. Hari ke-3 di Jakarta bermula.

7am dah bangun dah. pukul 8am, breakfast downstairs. seperti biasa, menu yg sama. owh aku dah bosan weh dgn menu die. weh, aku rasa ramai yg x bangun lagi hari ni. maybe sebab penat berjalan membeli-belah semalam. hari kami pada masa ni agak lembap. jam 2.20pm baru bergerak ke blok m. sebelum tu, semua org straight kan rambut. hahaha. make over day. tu ler asalnya gambar kacak aku. hehe. ;p pastu ape jek yg kami buat ek? owh ya.. nana, ikin, fana gi bwat manicure kat blok m. azik pulak gi warnakan rambut. amin dengan aku??? haha, ktorg balik tdo! aduh. sgt x produktif hari tu. dalam kul 4.30pm jugak ler baru aku ngan amin datang balik blok m jemput kawan2 yg laen. pastu ape berlaku ialah, aku ngan ikin ngan azik gi beli baju kat matahari. hehe. t-shirt die sgt lar murah. rp19000. haha. habes ktrog dok punggah2 baju tu. objektif utama punggahan ialah nak carik baju yg couple2. haha. agak menyakitkan hati jugak lar. sbb ape yg dicarik setiap kali x jumpa. hwaha. pastu ktorg gather balik kat kedai makan bakso dalam jam 6.50pm. mamam bakso. bakso die ni hangat kot. sekejap jek dah habes. sedap jugak lar kan.

8.44pm, ktorg berleseran di blok MaL. yg paling best, kat atas jejantas tu ada penjual kaki lima. sempat lar aku interview die, sbb diorg berniaga kat atas tu x ada lesen. aku pelik mcm mane die bule survive. kalo kt jb, niaga mcm tu dah lama dah kena angkut dengan mbjb. diorg rupa-rupanya bayar rp50000 kt pak polisi setiap Minggu. ishh. rasuah tu. mane ler kerajaan diorg ni x korup. mmg banyak sgt rasuah. sempat ler jugak aku beli sebijik cermin mata rp20000. weh, masa ni ler kawan2 yg laen hilang. aku ditinggalkan. huhu. agak cuak lar. tapi aku x panik, jalan jek selamba. jumpa jugak lar kat depan pintu subway tu. risau semua org ek. so, malam tu, ktrog spend jalan2 dekat subway bawah tu. lebih kurang mcm uptown jugak lar. tapi x sebanyak barang di mangga 2. farhana beli kasut kat sini malam tu. hehe. malam tu pusing2 jek kat dalam tu. owh, nana jadik gratis & syazwan jadik banci malam tu. haha. pastu konon-kononnya nak carik club. haha. malangnya hujan. ikin dah pening-pening lalat dah sebab kena hujan. so, ktorg berpecah. aku, ikin, fana ngan azik balik hotel dulu. syazwan, nana ngan amin, gi trus carik club tu. hehe. then ktrog berjumpa gak dekat simpang traffic lights nak dekat hotel. hehe. club die hampeh katenye. tah lar. haha.


aku rasa dalam kul 10.30pm jugak lar sampai kat hotel. so, mandi-manda, solat pastu tah bwat ape ek? haha. ktrog borak2. maen truth or dare! guys, should i write about it? hahahahahahaha. What a crazy night! tah pukul berape tah ktrog tdo. aishhhhh!


15 hrbln 2, 2010, hari ke-4 bermula.


tah pukul bape tah bangun. rasanya pukul 9am. haha. penangan truth or dare lar kan. haha. kul 10.30am turun sarapan. then ape tah ek ktorg buat. owh, masa ni ada kejadian, jeng jeng jeng. botol minyak wangi farhana pecah. huhu. so, bermula lar episod sedih yg pertama. huhu.


pukul 2.30pm, ktorg naek busway ke Plaza Indonesia. rp3500. hari tu, cuaca tenang dan agak panas lar kan. bila tiba di plaza indonesia ni, aku agak kagum skit. keadaan kat situ sangat lar berbeza. lantai dan kaki lima die bersih. aku agak, x ramai org ke sana. sebab kat sini barang2nya agak mahal. target marketnya ialah golongan kaya-raya lar kot. nampak suasana dan cowok ceweknya pun berbeza. tampak kemas sikit dari segi pemakaian. hah lagi satu, kat sini lar yg bule nampak org2 gemuk dan badan agak besar bak gergasi makan kambing 80 ekor sehari. nampak sgt perbezaan nya bila datang plaza ni. kat plaza indonesia ni, tempatnya grand. buisness centre lar. kalah KLCC ataupun Mid. ada produk mcm LV, Jimmy Choo, dan barang2 yg seangkatan tentera dengannya. haha. yg bestnya, aku x mampu nak beli souvenir kat sini. haha. itu sudah pasti. so, apa aktiviti kami? shopping lar kot. haha. tah ler, aku tak berapa nak join shopping time tu, sbb dah x mampu. hehe. so jalan2 sendiri lar kan. pegi surau, pastu carik makanan. bread talk pilihan hati. spend rp21000. haha. puas aku dok mengira dengan kalkulator harga roti tu. sbb tak biasa dengan harga ribu2 ni. selalu beli roti seringgit dua jek. huahua. apa yg pasti, kami semua tampak keletihan. bila waktu tengahari, kami singgah di starbucks. daripada analisis amin dan aku, starbucks kat sane mahal skit. beza rm2 ke rm3. layanan kat sana pun teruk. bak kate farhana, it sucks. haha. siap fana bule emphasized every words die kat barista tu, "EXCUSE ME, TUMPANG TANYA, HARGA ROTI NI BERAPA???". haha. agak biadap, tapi berkesan. sebab staff die dah lar ramai, pastu bule layan berborak. bonggok kan? haha. owh ya, x lupa juga kejadian radio. tengah aku dengar radio 87.8fm, ada lar dee jay radio tu announce pertandingan ape tah. tah, yg penting tiba-tiba die sebut GAMPENGGGG!! haha. kelakar sangat. abeh terkeluar isi perut aku gelak guling2. haha.


pastu dekat petang jugak lar kot, ktorg pegi area mane tah, menghala ke Hard Rock Cafe. lintas jalan je pun. dekat jek. aku dah lost time ni, dah tak tawu arah mane dah. mengikut jek lar. owh, sampai kat plaza ape tah, carik hard rock cafe tadi. jumpa. tapi ktorg x masuk sebab mahal sgt kot. hoho. owh, sebelah hard rock cafe aku perasan ada wayang. hehe. citer ttg wayang diorg ek? huarm, ceritanya yg ditayangkan kat sini agak lembap lar. mesia keluar lagi awal. contohnya, citer Upin Ipin die, baru ditayangkan pada masa tu. huhu. so, pastu ktorg berleseran jek sekitar area hard rock cafe. dah hilang arah. kononya nak carik club. huhu. x jumpa jugak. aish. tah, lepas tu, ktorg balik jek lar. dah x tawu nak carik ape lagik.


agak lewat jugak lar sampai hotel. so, mandi-mande pastu solat, berborak sikit. pastu tdo kul bape tah. ape ek topik malam tu? owh ya, mangkuk, banci, gampeng, huarm ape ek lagi. haha. x ingat larr..


16 hrbln 2, 2010 ialah hari terakhir di DKI Jakarta, Indonesia.


aku bangun awal hari ni. tapi sengaja x nak berganjak dari katil. tdo jek lagi. rasanya aku jek yg tak bersarapan pagi ni. and aku lar yg paling lambat sekali siap. ehe. hari tu, tampak suram. sbb dah nak check-out pulang ke mesia.


kul 11pm, kami berpecah di blok m. ikin ngan farhana bwat rambut. amin, nana, syazwan, and azik gi balik mangga 2, utk beli souvenir. aku?? haha, seperti biasa lar. bawak diri sendirik lar. beli souvenir kat blok m jek. shopping for the last time. jam 1pm tetibe rasa lapar, then pegi lar makan kat bawah. mee tarek lagik. ehe. rp25000. then x tawu nak bwat ape. balik je hotel, tggu kt lobby bawah. kul 2-5pm. haha. aktiviti aku ialah baca paper indon, and tdo jek sambil menunggu kawan2 yg laen tiba.


5pm, teksi sampai. x dapat Alphard. aku x kesah sgt. tapi naek teksi rasanya jimat skit. rp4000. ikin, farhana, nana, azik naek teksi pertama. aku, amin, syazwan naek teksi kedua. so, adalah dekat 45minit ke lapangan terbang Soekarno-Hatta. cepat sikit. berbeza dgn masa datang.


setibanya kat airport ni, ktorg punggah lar barang-barang. huarm. kejadian yg x bule dilupakan ialah, aku x jumpa beg souvenir beli kt blok m tadi. aish. sedih gilerrrrrrrr. aduhhhh. x bule nak kata ape lar kann. so check in awal. dlm kul 6.55pm mcm tu. x ramai org pun masa aku check-in. tapi kawan2 lambat check-in. diorg kate ramai giler. siap ada kejadian DAMN!!.. haha. budak negro-melayu yg x reti nak sabar. bonggok kan? memalukan org mesia jek.


kul 7.55pm baru terbang. flight agak delay. sepatutnya 7.30pm dah flight. dalam flight tu ada lar stewardess cantik. nama die akma. aziq sebuk nak jugak interframe nama saya azik. hahaha. best lar die, layan ktorg baek giler. farhana siap dapat cokelat beng-beng lagi. aish. hehe. siap amek gambar lagi tu lepas landing.


9pm: tiba di tanah air, kLia. nampak driver kapal terbang ktorg. siap bule amek gambar lagi dengan die. tapi dalam banyak-banyak kejadian, kejadian berbual dgn captain ni lar yg paling best. "welcome back to reality". ayat captain ni agak menyentap jugak lar kan. hahahahaha.


so, ktorg kluar dari kLia lebey kurang pukul 9.45pm jugak lar. masing-masing berpecah then. huhu.


Pengalaman ke indonesia ini adalah sangat berharga dan penuh dengan kenangan.


Hopefully, some other times we can do this again.

Thursday, February 11, 2010

A Useful and Handy Information That You'll Probably Don't Know


Ants Problem : Ants hate cucumbers. Keep the skin of cucumbers near the place or ant hole.


To get pure and clean ice : Boil water first before freezing.


To make the mirror shine : Clean with spirit


To remove chewing gum from clothes : Keep the cloth in the freezer for an hour.


To whiten white clothes : Soak white clothes in hot water with a slice of lemon for 10 minutes 


To give a shine to hair : Add one teaspoon of vinegar to hair, then wash hair.


To get maximum juice out of lemons : Soak lemons in hot water for one hour, and then juice them.


To avoid smell of cabbage while cooking : Keep a piece of bread on the cabbage in the vessel while cooking.


To rid the smell of fish from your hands : Wash your hands with a little apple vinegar.


To avoid tears while cutting onions : Chew gum..


To boil potatoes quickly : Skin one potato from one side only before boiling.


To boil eggs quickly : Add salt to the water and boil.


To remove ink from clothes : Put toothpaste on the ink spots generously and let it dry completely, then wash.


To skin sweet potatoes quickly : Soak in cold water immediately after boiling.


To get rid of mice or rats : sprinkle black pepper in places where you find mice or rats. They will run away.

Our Politics Scenario



I just red Malaysia-Today.net (MT).

It is really annoying.

There is always an activist in politics.

Why?

Because all of them want to gain power.

They propaganda is TO BUILT A BETTER MALAYSIA.

huh.

Really, I don't trust that.

It doesn't make any sense.

If it happens to be the anti-goverment wins the next General Election 13, I believe our Malaysia will be in chaos.

Our economy will be upturn.

Many citizen will be unemployed.

Yes, please think about about the impact deeply.

Can you see, it will be a big impact in Malaysia.

Oh God.

Please end this chaos.

For the next generation of voters, especially who was born in 1980's, the next election will be in your hands.

Think wisely before choosing the wrong party to rule the nation.


Tuesday, February 9, 2010

How to be a millionaire?



It is simple.

Just save RM5000 per month.

For 16 years, consintently.

You will get exact amount of RM1 million.

My Diaries


Today special entry is taken from my diaries.

But it is in Malay language. 

Back then, I miss place my note book.

Instead of bringing note book to class, I ended up bringing my diaries.

So, I think it is better to share some of my idea rather than stayed in the diaries.

Okey, lets get started.

Entry No. 1.

" 25 September 2009

Perjalanan Hidup

Kalo diikutkan, sebenarnya perjalanan hidup kita masih jauh. Yang tua telah pun merasai segalanya baik yang pahit mahupun yang manis. Apa yang boleh disimpulkan disini, masih banyak lagi perkara yang belum kita tempuhi lagi. Tertarik aku mendengar dan terpanggil semula aku berfikir dimana batas pemikiran manusia adalah sangat terhad. Kita tidak boleh tahu apakah yang akan berlaku pada masa hadapan. Sebagai contoh, di dalam rumah kita di halang pemandangan kita, dihadkan pemandangan oleh sebab dinding. Tidak kiralah apa juga ketebalan dinding itu, kita tetap tidak boleh melihat apa yang berlaku disebalik tembok di luar rumah. Malahan, tikus yang lalu disebalik dinding juga kita tidak tahu. Ini kerana mata kasar yang kita miliki adalah sangat terhad pemandangannya. Tetapi tidak bagi Allah dimana Dia maha melihat. Dia boleh melihat menembusi dinding dan tembok. Apa yang cuba disampaikan disini ialah, kita hanya terhad pemandangan tetapi Allah  maha melihat. Begitu juga dengan fikiran kita, dimana kita hanya mampu berfikir di dalam kawasan rumah yang dikelilingi dinding atau tembok sahaja. Tetapi Allah maha mengaetahui segalanya. Dia boleh melihat mengjakaui apa yang manusia boleh lihat. Dia boleh tahu apa uang berada di depan sedangkan manusia tidak mampu berfikir sehebat sehingga ke tahap itu. Manusia hanya  mampu merancang dan mengagak apa yang bakal berlaku.

Entry No. 2.

Soal Jodoh

Begitu juga soal jodoh. Kita hanya nampak apa yang didepan mata kita sahaja. Tetapi tak tahu akan apa yang berlaku kelak. Siapa yang kita pilih itu adakah dia pilihan yang betul? Sebenarnya jodoh, ajal, rezeki semuanya ditangan Allah. Allah yang mampu & mengetahui segala yang dia ciptakan & mengubah bahan ciptaannya. Di dalam soal jodoh sebenarnya manusia hanya mampu memilih. Soal keizinan datang daripada Allah. Seharusnya seorang hamba itu mohon dan usulkan calon jodohnya itu kepada Allah. Biar Allah yang tentukan yang terbaik. Tanya dengan Allah adakah calon jodoh itu yang terbaik? Hanya Allah yang mampu beri jawapan. Kerana cakerawala & bumi berserta alam semester ini kepunyaan dan idea Allah. Dialah tuhan yang menjadi punca segalanya. Maka, seharusnya kita minta petunjuk darinya. Caranya ialah dengan kita solat Istiharah. Kaedahnya amat mudah. Solatlah Dua Rakaat dengan niat adakah calon itu yang terbaik. Jika jawapanya negatif, maka bermohonlah kepadanya moga memberikan petunjuk kali kedua. Jika kali kedua tetap jawapannya negatif, maka bermohonlah buat kali ketiga yakni kali yang terakhir. Jika kali ketiga juga negatif, maka tinggalakanlah jodoh itu. Solat istiharah penting kerana solat ini yang kemudian harinya nanti membantu kita dalam berumah tangga. Jika jawapan dari Allah positif di permohonan Istiharah yang pertama, maka dialah yang akan membawa kebahagian sehingga akhirat (dunia & akhirat). Sekiranya jawapannya adalah tidak, maka percayalah dia bukan jodoh yang sesuai. Percayalah dia bukan yang terbaik dalam menentukan segalanya. Harus kita segera check sebelum kita dah berlayar jauh. Apa yang kita cari dalam perkahwinan? Yang kita cari ialah HAPPY @ kebahagiaan. Jikalau rumah tangga adalah lintang pukang, maka kebahagian adalah tak tercapai. Bayangkan apa akan terjadi jika  tiada kebahagian dalam rumah tangga? Huh.. Susahlah kalo hari hari gadoh, than cerai? huh.. Buang duit, tenaga dan malu. Fikirlah panjang dan secara matang. Mintalah keizinan dan petunjuk dari Allah. Itu yang terbaik.

Entry No. 3.

Kerja

Apa yang menarik ialah, kita kena pentingkan diri sendiri dan belajar untuk hidup sendiri (berdikari dan belajar jadi susah). Di kala umur yang masih muda, seharusnya kita perlu ada perasaan mencuba. Mencuba apa itu erti susah, dan tak dimanjakan. Jikalau kita susah sekarang, kemudian harinya x perlulah kita gentar untuk hadapi kesusahan kerana pengalaman mengajar kita. Apa yang dimaksudkan dengan pentingkan dir sendiri ialah, capai dulu kemahuan kita. Pedulikanlah orang lain. Asal kita sudah senang nanti, orang lain boleh tumpang senang juga. Sebagai contoh, seseorang bapa tidak seharusnya memecahkan hartanya sewaktu dia masih hidup kerana anak-anaknya kemudian tidak tahu berdikari. Biarkanlah kita mati kelak. Dalam Islam, hukum faraid sudah pun ada dan harta akan terbahagi secara automatik mengikut faraid.

Entry No. 4.

Degree.

Didalam konteks sekarang ini, Ijazah Sarjana Muda adakah relevan? Sebenarnya, Ijazah di dalam konteks 2009, dimana ekonomi adalah tidak stabil, dan peluang kerja sebenarnya adalah tipis untuk dimiliki oleh setiap graduan Ijazah. Apa sebenarnya Ijazah dalam konteks sekarang? Ijazah sebenarnya di dalam konteks sekarang (2009), adalah hanya menentukan dan meletakkan keyakinan diri (confidential level). Seseorang akan menjadi mencapai tahap kredibiliti yang tinggi dimata orang ramai jika memiliki segulung Ijazah dan layak bersuara di khalayak ramai kerana kredibilitinya diakui kerana mempunyai Ijazah berbanding dengan seseorang yang hanya memiliki Diploma, dia tidak layak dan tidak sama taraf dengan seseorang yang memiliki Ijazah kerana kelayakannya adalah rendah. Di dalam konteks kerja juga, Ijazah sudah ada di mana-mana. Setia pelosok negerri, setiap seorang sudah pun memiliki kerja dengan Ijazah yang mereka ada. Jadi, sekarang ini Ijazah tidak lagi laku. Sama ada mereka menyambung pengajian ke pringkat seterusnya ataupun hanya menendang sampah kertas itu. Apa yang harus para Ijazah buat ialah seharusnya mereka patut berniaga. Dengan berniaga, mereka akan membuat pulangan yang lumayan. Degree akan menjadi bermakna kerana mereka berkredibiliti dan layak untuk bersuara. Tak kiralah apa jua bidang perniagaan yang mereka ceburi, Degree yang mereka perolehi boleh menyakinkan orang bahawa dia adalah pakar kerana kredibilitinya". 

Tuesday, February 2, 2010

Study group

Good morning all.

Today, Ani, Ain and me myself are going to have study group.

ahha.

That is my effort to study.

If not, trust me, I'm not even going to take a look at book.

haha.

kay2.

See you guys later.

daa~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...