Wednesday, December 22, 2010

Working Late

My job recently harsh me to stay up late.

Even though the normal working hours are 9am till 6pm, Fizo and I added 5 more hours which as a result we left the office at 11pm last nite. 

I'm not sure whether our Paymaster; Masterskill would like to pay both us the 2 hours of balanced OT's we've done or not.

If it yes, I'm really appreciated it much~ hihi....

I hate the element of surprise in this case which I call it as Not Very Important (NVI) visit.

Monday, December 20, 2010

gate baru

salam semua. nak bagitau ni. ktorg dapat gate RFiD baru. huraaa~! hari jumaat haritu mereka pasang. ada 3 kesemuanya. tapi belom sampai 1 lagi. gate ni fungsi die untuk detect bahan atau buku library yg tak di checkout. dengan kata yg laen utk detect pencuri. strip dipasang di dalam setiap buku.

proses pemasangan bermula~!


Thursday, December 16, 2010

shelving

hari semalam over time. sampai 9pm. ktorg agak keletihan. banyak aktiviti punggah dan angkut kotak-kotak. dulu pown selalu jugak angkat kotak. tapi x lar seletih ni.. nasib fiza kuat. aku ulangi, nasib Fiza kuat ya. so alhamdulillah dapat jugak clearkan kotak-kotak yg menghalang shelf ktorg nak letak buku.

lepas dari tu, terus shelfkan buku-buku mengikut tempat sepatutnya.

"nasib fiza kuat. aku ulangi, nasib Fiza kuat ya. so alhamdulillah dapat jugak clearkan kotak-kotak yg menghalang shelf ktorg nak letak buku."

proses shelving

panjat kerusi la ta sampai
 ini yang dah shelving sikit. cuba tengok kat lantai tu.. banyak lagi kan.. ktorg susun kat lantai untuk allocate shelf buku-buku tu kat shelf yg sebenar kemudiannya. kiranya nak bajet ar berapa banyak buku kat shelf tu. objektif utamanya ialah untuk elak shortage of shelf yg sikit dan limit. maklum la. library baru..

hasilnye sikit....

Wednesday, December 15, 2010

kisah librarian bermula

cita-cita masa kecil aku tak pernah terlintas pn nak jadi Librarian....... tah macamaner la tah aku bule jadi librarian... itulah nama die rezeki kan.. huhu.. so nak citer la, tentang sekarang nie jadi librarian.. memang library nie totally new.. kena setup dari awal. 

tengok la kotak-kotak yang penuh berisi nie.....

Fiza dan kotak-kotak berisi buku yg harus dipunggah

Tengok la buku baru-baru nie banyak giler wei.... patah pinggang..

Kotak Lagi....

Wednesday, November 24, 2010

rasa

wow! ekspresi pertama aku. seronoknye bercuti. dah 2 minggu aku duduk rumah sahaja. mungkin akan ada orang kata ngko ni buang masa je duduk rumah.

Sunday, October 24, 2010

mak abah pergi menunaikan haji

baru sekejap tadi abah mak fly ke tanah suci makkah al mukarramah~

aku hanya ingin memanjatkan doa, agar mereka selamat sampai dan selamat pulang..

dan juga semoga mak abah dapat haji yang mabrur, i'allah..

kaabah

Sunday, October 17, 2010

baby sitter~

semalam lar kan..

aku jadi baby sitter..

ehee..

Thursday, October 7, 2010

problem solving~

okeh..

aku rasa sedikit bersemangat nak menulis lepas baca blog mira..

tak sangka plak aku terpilih dlm list2 blogger yg ramai2..

Sunday, October 3, 2010

lazy me~

i love to write.

but recently, i didn't write at all.

the reason is : i'm so LAZY!

Wednesday, September 8, 2010

andai

jikalau aku diberikan kesempatan..
ingin aku putar balik waktu..
putar balik masa silam ku..
perbetulkan yg dahulu..
mudah kan yg dahulu..
ubah perkara yg bodoh telah aku lakukan..

banyak yg hendak ditulis,
tetapi tidak terluah..
banyak yg hendak diperkatakan,
tetapi tidak terucap..
banyak yg dipendamkan,
juga tidak terletus..

Wednesday, August 18, 2010

Chinese and number 13

what the heck?

its 3.00 am in the morning.

i just waiting for my eyes to shut off.

but it seems not to happened.

so, lets begin a storey.

huarm.

okey lar nak citer ttg org cina dan nombor 13.

selama aku keje sbg pegawai banci (kedarghat kedaghung), tak pernah aku jumpa no 13 kat sebuah taman perumahan; taman nasib, Kluang.

secara normalnya, nombor rumah bermula dengan nombor 1, 2, 3 ,4 … – sampai habis lar kan.

tapi kiraan bagi nombor 13 x pernah ada dlm senarai buku kuning aku.

susunan nombor die mcm nie, 1, 2, 3, … 10, 11, 12, 12A, 14, 15 …

perasan x?

x ada nombor 13?

nampaknya, 13 membawa maksud mati…

org cina x suka mati.

kalo kat sekolah pn sama.

kalo peperiksaan, kalo anak-anak mereka (org cine) dapat C dlm semua subjek, diorg akan berhentikan anak dari skolah je.

mereka lebih rela x skola kan anak mereka daripada menerima hasil peperiksaan “C” je memanjang.

“C” bunyi spt biasa je kan..

tapi “C” dlm bahasa cina membawa maksud “Mati”.

komen aku ialah: tah hape2 lar kepercayaan diorg nie, lg menyusahkan kerja aku utk kira nombor adalah.

fikirkan dan renungkan ttg budaya melayu kita pula yg lebih pelbagai.

anda lebih arif ya tak?

undur diri dulu ya…

Friday, August 6, 2010

novel yg aku cari-cari selama ini

perasan tak?

bulan ramahdan hampir menjelang.

bagi kamu org, mungkin itu hal biasa.

tapi bagi aku pulak, alamak mati lar aku!!!

mengeluh sudah hati ini.

sebabnyha ialah kerana aku kena kerja banci dlm panas dan hujan jua….

adui….

tapi itu lah dugaan..

kan?

manusia akan diduga oleh tuhan; penciptanya utk menguji keimanan kita.

kembali kepada perspektif agama, mengapa manusia dilahirkan?

satu persoalan yg harus di dalami.

jawapannya ialah kerana; jeng jeng jeng.

manusia diciptakan oleh Allah tiada lain hanya kerana untuk mengabdikan diri kepada Allah.

bagi mereka yg dah biasa dengar, lihat dan pernah terbaca di mana-mana, sengaja aku ingin mengingatkan diri ini sendiri dan tiada maksud utk menghentam atau menganyang sesape.

tapi siapalah aku untuk memberi ceramah.

biarlah persoalan dan jawapan itu terhenti setakat disitu.

seterusnya.

topik 2

semalam sempat aku membelek buku dekat perpustakaan.

sementara tunggu nabil abes buat keje memasukkan data.

aku pulak cari lar buku-buku.

mata aku terhenti bila ternampak novel bertajuk Salina karangan A Samad Said.

weyh.

aku terkesima seketika.

terus aku capai.

hehe.

sukanya.

sebab aku sudah lama mencari novel nie.

akhirnya ketemu jua.

wah.

karangan die nie sangat terbaek.

bahasanya tak sangat klasik dan tak sangat moden.

yang paling aku terkedu kerana karangan a samad said nie buleh ceritakan sesuatu tu dengan betul2 terperinci.

memang karya salina die nie karya agung ar….

aktiviti semalam aku akhiri dengan pergi ke tapak dan membanci lebih kurang 12 rumah sebelum cabut sbb dan magrib.

longkolangkahketamketipkukukakikirikanankonon.

; )

cantik tak bunga nie?

 

 

 

 

 

 

cantik tak pokok bunga nie, sempat aku petik gambar waktu membanci. how genius! hehe

 

ajib x persan ke? huhu

 

 

 

 

 

 

huhu. ajib langsung x perasan aku amek gambar die ;)

 

Image1304

 

 

 

 

 

 

 

En Nabil, ko tengok ape???

Wednesday, July 28, 2010

banci = kira olang = cencus

some of scenario that i wanted to share about funny things happened while doing my job as a cencus officer in the chinese community.


1st scenario: hello auntie, i am coming for cencus! a chinese 'aso' approach the door, but suddently, close the door and ignore me.

2nd: hello auntie, i am coming for cencus! a chinese female answer the door. she said "no, there is no 'banci' here". she thought that i wanted to find banci at her house. wtf!!! banci is a malay for cencus.

3rd: hello! hello! i am coming for banci.. "Auwff! Auwffff! Gong!! Gong!" A dog asnwer the door. thanks for the dog, I run away lah!

Monday, July 26, 2010

mau ke x mau?



ipad.
best ke ipad?
adeh..
mcm best jek kalo grab satu.
tapi x de duit.
huhu.



Friday, July 23, 2010

encik lopez oh encik lopez…

hari nie hari jumaat.
tah bile lar aku nak balik umah neh.
rasa rindu kat umah plak.
keje belambak dgn paperwork atas meja sepah2.
adeh.
sabar je lar.
pagi nie aku x membanci.
tapi sebaliknya membonci,
ngeh3.
huarm.
jap lagi nak solat jumaat.
nabil lar yg mencadangkan agar ktorg pegi petang je banci.
so, jawabnya, aku sambung tdo semula.
hehe.
bagus jgak.
akceli, aku penat bangat.
sbb tdo agak lewat jgak mlm td.
tak po lar hoh.
janji rock.
hah.
nie nak citer lar kan, ttg tadi siang.
aku datang membanci umah seorg warga emas.
dlm byk2 umah tu, rumah die je umah kristian.
sbb dari luar da nampak da die gantung gambar2 jesus whatsoever.
so, aku malas nak tanya banyak.
sbb warga tua nie tanya banyak2 pown susah.
aku  mintak ic die jek.
eh. terkejot aku.
nengok kat ic die sekali die lahir pada tahun 1917.
mak ai.
93 tahun.
nama die John Lopez.
agak fasih en Lopez nie berbahasa melayu.
bila tanya bangsa ape?
die kate die bangsa portugese.
huhu.
upanya en Lopez nie berbangsa bekas penjajah (belanda).
tapi x ada kaitan.
sbb die dilahirkan kat malaysia.
die mmg rakyat malaysia.
tapi die nie masih kuat.
gagah lagi.
x nyanyuk ke ape ke.
die nie jugak merupakan bekas pegawai kerajaan yg dah bersara.
kerja sebagai seorang akauntan.
yg aku terkejut, die tawu aku datang untuk ‘cencus’.
cencus tu bahasa inggeris utk banci.
dlm pemikiran aku, aku nampak die nie spt sudah masak dgn malaysia.
perbualan die pown bukannya merapu.
tapi ada fakta2.
respect aku dgn en Lopez nie.
so aku pown buat lar satu hypothesis; jikalau seseorg tu banyak membaca, berkemungkinan umurnya panjang.
tapi tak tawu lar kan.
itu semua kerja tuhan.

Wednesday, July 14, 2010

aunty, ktorg datang bukan nak jual barang!

jam menunjukkan 4 pagi..

tak bole tdo da..

kesan dari membanci lar nie..

sakit pinggang aku tadi..

berbaring jap..

last-last tertdo trus..

sedar-sedar jam 2 pagi..

adeh..

43 miss call from ms w.

aish..

memang tak sedar..

agaknya, bom meletop sbelah pown aku relax je tdo..

huarm..

adeh..

da naek muak da membanci nie.

takpe sabar2..

ada lagi 7 umah je lagi fasa 1..

belom fasa 2, fasa 3..

adeh..

sabar itu separuh dari iman..

yang paling boring datang umah cina, yang tua-tua tak paham bahasa…

diorg ingat aku datang nak jual barang..

tunjuk kad kuning banci baru diorg paham..

“Aunty, saya datang mahu banci”

“Apa banci, tak ada-tak ada banci sini”

hai mak cik nie mmg x paham aku cakap ea..

die ingat aku nak cari org nama banci..

bengong lar…

itu belom kira anjing..

semalam anjing hampir2 nak jjlat nabil…

tapi aku kagum nengok nabil relax je..

adeh…

begitu lar cabarannya pembanci-pembanci……….

so, kalo org datang banci, jgn takut jgn segan…

korg layan je lar mcm biasa..

diorg tanya t jawab lar…

orite..

begitu lar cerita pembanci..

sleep tired..

Thursday, June 17, 2010

tdo lar….

“wahai encik mata..”

“tdo lar..”

“kenapa berjaga lagi nie?? dah pukul 3 oiii… besok keje…”

adeh..

jawab encik mata, “entah lar.. aku x tak bule2 lagi lelap nie..”

“yang ko plak kenapa x nak tdo lagi encik badan??” Soal encik mata kepada encik badan.

“dah ko tak nak tdo… aku pown x leh lar tdo..”, ujar encik badan.

“okeh2.. aku tdo jap lagi ek… skit je lagi.. aku tdo.. excited dapat install Joomla.. hehe..”

huarm..

konflik antara dua organ badan encik ahmad akmal mohd idris..

entah lar………….

Tuesday, June 15, 2010

meninjau kawasan sekitar tmn pelangi ngan larkin

habes kerja tadi, abah amek..

sempat lar jgak ktorg singgah ke taman pelangi..

tujuan asal untuk cari barang spare part motor gate..

sesambil tu cuci mata lar jgak nengok kawasan..

ehehh..

mcm MB jenguk kawasan lar plak..

:)

tengok suasana kat sane dah berbeza..

tak sama lagi mcm 10 tahun yg dulu..

jalan nak ke sana pown dah kena robek dek pembangunan yg pesat..

tengok istana hinggap dah hilang pintu depannya..

perumahan kilat dah x ada dah..

sempat lar jgak ktorg lalu jalan kat larkin..

ronda-ronda area sekitar larkin, bule nampak perbezaan..

dah banyak giler perumahan dkat jalan menghala ke stadium larkin dan pasar..

abah siap bwat expression terkejot..

berbeza katanya dulu dengan sekarang..

sbb die pown dah lama x lalu situ..

gilera..

mara pown dah ada kompleks sendiri dkat blakang pasar..

wah..

hari ni nampak skit johor bahru markin pesat membangun..

hehe..

ini lar die serba sedikit komentar aku tentang johor bahru hari ini..

ceyh..

okeh lar..

nak mandi..

baru jek lepas kemas bilik nie..

maintenance bilik skit..

da berabuk sana sini..

sakit plak mata nengok..

orite..

daa~

Friday, June 11, 2010

berok mak ye!

aku geram betul lar..

balik dari solat jumaat je nengok2 side mirror motor aku kena rembat..


bodoh punya budak..

x skoloh..

aku berdoa agar sape yg rembat side mirror motor aku tu, supaya tangan die panjang macam tangan cimpanzee!

Wednesday, June 9, 2010

emotion shout out

I am very upset tonite.

all the things that I do, not accordingly as what it should expected.

damn.

child out madmal.

go get ur rest...

Sunday, June 6, 2010

my new workspace


wah..


balik keje hari khamis lepas jek kan..

tibe2 aku bersemangat..

almaklumlar..

time tu tengah berserabut kepala ku dengan masalah..

aish..

aku malas nak layan masalah..

so balik dari tempat kerja..

aku pown kemas bilik..

buang sampah-sampah yang betul2 sampah masyarakat..

then sapu bilik..

then mop lantai..

wah..

giler..

berpeluh-peluh aku..

tapi hasilnya.. 

memang aku puas..

pastu pulak aku amek pc yg dah lama terbengkalai..

aku pasang kt bilik aku..

amek meja cermin yg tak pakai..

aku jadi kan opis aku sendiri kat bilik tidur aku..

huhu..

kiranya my new workspace lar...

pastu pulak aku tarik wayar cable tenet masok dlm bilik..

giler penat..

tapi sgt berbaloi...

so ini lar hasilnya..



so..

lepas tu aku install ubuntu dekat pc baru aku ni..

wah..

ubuntu tu ape??


adeh..

susah aku nak menerangkan..

tapi secara ringkas, ubuntu ialah operating system (OS) yg sama jugak mcm windows vista, windows 7, mac, linux..

ubuntu ni bezanya ialah, free.. and open source..

x payah nak bayar beratus-ratus..

donlot je kt tenet..

mudah, cepat, pantas, dan yg penting x ada virus..

memang best pakai ubuntu..


so kalo sesape rasa nak kan perubahan..

atau dah bosan dengan windows 7 korg tu, bule lar migrate ke ubuntu ya..

utk makluman, orang-orang opis google pown dah start pelan-pelan tukar OS diorg kepada linux and open source..

kerajaan pown x lama lagi bakal pakai linux..

windows nie maintenance die tinggi sgt..

hehe.. 

promote plak ek..

anyway.. 

im just happy to have my new workspace as how it is now..

hehe..

p/s: this is a very good method to manage my tension.. yeah, its working!

Wednesday, June 2, 2010

lawak matematik

ni nak cerita kan..

tentang kalo aku terbuat salah dan cara-cara nak cover buat salah..

specifically lar..

dekat bilik katalog..

kat bilik katalog kan harus lah ada banyak buku..

nengok lar..

betapa banyak buku yang bertimbun-timbun tu tersusun.

tinggi-tinggi belaka..

macam mane kalo tertempis buku tu dan terjatuh??

ape aku buat??

hah..

bila buku yg aku tertempis tu terjatuh, aku jatuh kan semua buku-buku yang masih ada atas meja..

semuanya....

kalo diorang tanya kenape?

aku jawab lar, buku tu terjatuh..

haha..




nie satu lagi..

kalo kena buat spine atau tulang buku..

kalo tersalah tampal..

then ape aku buat??

aku tampal lar satu buku tu..

haha..

lawak kali ni mcm lawak matematik skit.

sape yg kurang paham, kena bertapa dekat gunung ledang dulu kt sungai teluk gajah selama 7 hari 7 malam..

haha..

daa~

Monday, May 24, 2010

my words seems not coming out right tonight

what should i write tonite?

huh.

i really don't know and i don't really care..

goodbye and good night.

Sunday, May 23, 2010

kisah air-cond kapal angkasa

mataku enggan untuk lelap.

oleh kerana itu, aku mahu berceriter lar kan.

ada lar skali tu.

kalo x silap masa tu darjah 4.

dengar radio.

dee jay ni melayan pamanggilnya.

so dipendekkan ceriter, pemanggil nie jadi pemandu dan dee jay ni jadi pembantu pemandu.

meraka berlakon bawak kapal angkasa.

macam-macam halangan mereka timpa semasa penerbangan.

bila dah lepas dari atmosfera bumi, tiba-tiba, pembantu beritahu kapten kapal.

"Tuan, air-cond kapal kita rosak"

Kapten kapal jawab secara spontan,

"Owh, xpe2, kta bukak je tingkap"

hahaha..

aku gelak jek kalo teringat balik.

dalam kapal terbang ada ek air-cond.

pastu bule PULAK bukak tingkap sbb aircond rosak ek dlm kapal terbang.

huhuhuuhuuu..



Friday, May 21, 2010

this morning..

good morning..

especially to my dearest ms w.

hehe.

this morning, i woke up a bit of early, around 6.

not a usual time.

ehe..

so..

just ironing my pants.

and im ready to go to work.

owh ya..

just red mr gen Leo blog's.


he is pointing about de ja vu.

nice topic.

you know what mr gen,

you are very good in that (a very unthinkable topic - because extra ordinary genius people would think of that)

not me.

haha.

olrite.

going to my opis now.

daa~

Thursday, May 20, 2010

record keeping

just for my own records.

i'll remember the day. 

15 May 2010 

19 May 2010

Wednesday, May 19, 2010

spring cleaning day

this coming saturday and sunday, i would like to have my room clean.

since my lil brother have moved to his new room, so thats mean, the rooms is totally under my supervision now.



first thing first. 

i would like to moved the unnecessary item (throw it away in the dustbin or maybe some of em can be recycled but see first, i'll considered it later on).

huarm.

lepas tu nak simen tandas aku..

kena bwat jugak sebab dah banyak sgt lobang...

after that, aku nak pegi skola lama jap (tengok lar kalo x penat pegi lar).

huhu..

saje membz kan diri..

itu jek aku geti buat..

x geti nak lepak2..

dari aku buang masa lepak2, baek buat kerja umah..

orite..

madmal signing out..

Tuesday, May 18, 2010

my wishlist

several things that i wanted to have..


but huarm... i don't know when can i have it...


1. Chariots of the gods: unsolved mysteries of the past by Erich Von Daniken
    New York : Berkley Books, 1999.





2. Rule by secrecy by Jim Marrs
   New York:  HarperCollins, 2000



3. Deuter travel bag. hooooo.. maybe i wanted to go travel to indonesia again or maybe, korea...




Thursday, May 13, 2010

fobia

Fobia.



sebelum pergi lebih jauh, apalah kiranya kita mengetahui serba sedikit tentang fobia dengan memetik definisi dari medicine.net

"A phobia is defined as the unrelenting fear of a situation, activity, or thing that causes one to want to avoid it. The three kinds of phobias are social phobia(fear of public speaking, meeting new people or other social situations),agoraphobia (fear of being outside), and specific phobias (fear of particular items or situations)."


"fobia boleh didefinasikan sebagai ketakutan yang melampau berkaitan aktiviti ataupun sesuatu punca atau sebab yang membuatkan seseorang itu cuba untuk mengelak. Ada tiga jenis fobia iaitu 'social fobia' (takut untuk bercakap di khalayak ramai, berjumpa orang baru ataupun lain-lain perihal situasi sosial), 'agraphobia' (takut untuk berada di luar), dan fobia yg lebih terperinci (takut akan sesuatu ataupun situasi)."


jadi, boleh disimpulkan pegertian fobia ialah takut akan sesuatu secara umumnya.


sebenarnya, malam ni nak cerita tentang fobia yg aku ada.
nak kongsi sedikit ngan korg.


tapi sebelum tu, mari kta nengok beberapa list nama specific fobia yang dikelaskan oleh phobia list.


jom kita tengok.





A

Ablutophobia- Fear of washing or bathing.
Acarophobia- Fear of itching or of the insects that cause itching.
Acerophobia- Fear of sourness.
Achluophobia- Fear of darkness.
Acousticophobia- Fear of noise.
Acrophobia- Fear of heights.
Aerophobia- Fear of drafts, air swallowing, or airbourne noxious substances.
Aeroacrophobia- Fear of open high places.
Aeronausiphobia- Fear of vomiting secondary to airsickness.
Agateophobia- Fear of insanity.
Agliophobia- Fear of pain.
Agoraphobia- Fear of open spaces or of being in crowded, public places like markets. Fear of leaving a safe place.
Agraphobia- Fear of sexual abuse.
Agrizoophobia- Fear of wild animals.
Agyrophobia- Fear of streets or crossing the street.
Aichmophobia- Fear of needles or pointed objects.
Ailurophobia- Fear of cats.
Albuminurophobia- Fear of kidney disease.
Alektorophobia- Fear of chickens.
Algophobia- Fear of pain.
Alliumphobia- Fear of garlic.
Allodoxaphobia- Fear of opinions.
Altophobia- Fear of heights.
Amathophobia- Fear of dust.
Amaxophobia- Fear of riding in a car.
Ambulophobia- Fear of walking.
Amnesiphobia- Fear of amnesia.
Amychophobia- Fear of scratches or being scratched.
Anablephobia- Fear of looking up.
Ancraophobia- Fear of wind. (Anemophobia)
Androphobia- Fear of men.
Anemophobia- Fear of air drafts or wind.(Ancraophobia)
Anginophobia- Fear of angina, choking or narrowness.
Anglophobia- Fear of England or English culture, etc.
Angrophobia - Fear of anger or of becoming angry.
Ankylophobia- Fear of immobility of a joint.
Anthrophobia or Anthophobia- Fear of flowers.
Anthropophobia- Fear of people or society.
Antlophobia- Fear of floods.
Anuptaphobia- Fear of staying single.
Apeirophobia- Fear of infinity.
Aphenphosmphobia- Fear of being touched. (Haphephobia)
Apiphobia- Fear of bees.
Apotemnophobia- Fear of persons with amputations.
Arachibutyrophobia- Fear of peanut butter sticking to the roof of the mouth.
Arachnephobia or Arachnophobia- Fear of spiders.
Arithmophobia- Fear of numbers.
Arrhenphobia- Fear of men.
Arsonphobia- Fear of fire.
Asthenophobia- Fear of fainting or weakness.
Astraphobia or Astrapophobia- Fear of thunder and lightning.(Ceraunophobia, Keraunophobia)
Astrophobia- Fear of stars or celestial space.
Asymmetriphobia- Fear of asymmetrical things.
Ataxiophobia- Fear of ataxia. (muscular incoordination)
Ataxophobia- Fear of disorder or untidiness.
Atelophobia- Fear of imperfection.
Atephobia- Fear of ruin or ruins.
Athazagoraphobia- Fear of being forgotton or ignored or forgetting.
Atomosophobia- Fear of atomic explosions.
Atychiphobia- Fear of failure.
Aulophobia- Fear of flutes.
Aurophobia- Fear of gold.
Auroraphobia- Fear of Northern lights.
Autodysomophobia- Fear of one that has a vile odor.
Automatonophobia- Fear of ventriloquist's dummies, animatronic creatures, wax statues - anything that falsly represents a sentient being.
Automysophobia- Fear of being dirty.
Autophobia- Fear of being alone or of oneself.
Aviophobia or Aviatophobia- Fear of flying.


B

Bacillophobia- Fear of microbes.
Bacteriophobia- Fear of bacteria.
Ballistophobia- Fear of missiles or bullets.
Bolshephobia- Fear of Bolsheviks.
Barophobia- Fear of gravity.
Basophobia or Basiphobia- Inability to stand. Fear of walking or falling.
Bathmophobia- Fear of stairs or steep slopes.
Bathophobia- Fear of depth.
Batophobia- Fear of heights or being close to high buildings.
Batrachophobia- Fear of amphibians, such as frogs, newts, salamanders, etc.
Belonephobia- Fear of pins and needles. (Aichmophobia)
Bibliophobia- Fear of books.
Blennophobia- Fear of slime.
Bogyphobia- Fear of bogeys or the bogeyman.
Botanophobia- Fear of plants.
Bromidrosiphobia or Bromidrophobia- Fear of body smells.
Brontophobia- Fear of thunder and lightning.
Bufonophobia- Fear of toads.


C


Cacophobia- Fear of ugliness.
Cainophobia or Cainotophobia- Fear of newness, novelty.
Caligynephobia- Fear of beautiful women.
Cancerophobia or Carcinophobia- Fear of cancer.
Cardiophobia- Fear of the heart.
Carnophobia- Fear of meat.
Catagelophobia- Fear of being ridiculed.
Catapedaphobia- Fear of jumping from high and low places.
Cathisophobia- Fear of sitting.
Catoptrophobia- Fear of mirrors.
Cenophobia or Centophobia- Fear of new things or ideas.
Ceraunophobia or Keraunophobia- Fear of thunder and lightning.(Astraphobia, Astrapophobia)
Chaetophobia- Fear of hair.
Cheimaphobia or Cheimatophobia- Fear of cold.(Frigophobia, Psychophobia)
Chemophobia- Fear of chemicals or working with chemicals.
Cherophobia- Fear of gaiety.
Chionophobia- Fear of snow.
Chiraptophobia- Fear of being touched.
Chirophobia- Fear of hands.
Chiroptophobia- Fear of bats.
Cholerophobia- Fear of anger or the fear of cholera.
Chorophobia- Fear of dancing.
Chrometophobia or Chrematophobia- Fear of money.
Chromophobia or Chromatophobia- Fear of colors.
Chronophobia- Fear of time.
Chronomentrophobia- Fear of clocks.
Cibophobia- Fear of food.(Sitophobia, Sitiophobia)
Claustrophobia- Fear of confined spaces.
Cleithrophobia or Cleisiophobia- Fear of being locked in an enclosed place.
Cleptophobia- Fear of stealing.
Climacophobia- Fear of stairs, climbing, or of falling downstairs.
Clinophobia- Fear of going to bed.
Clithrophobia or Cleithrophobia- Fear of being enclosed.
Cnidophobia- Fear of stings.
Cometophobia- Fear of comets.
Coimetrophobia- Fear of cemeteries.
Coitophobia- Fear of coitus.
Contreltophobia- Fear of sexual abuse.
Coprastasophobia- Fear of constipation.
Coprophobia- Fear of feces.
Consecotaleophobia- Fear of chopsticks.
Coulrophobia- Fear of clowns.
Counterphobia- The preference by a phobic for fearful situations.
Cremnophobia- Fear of precipices.
Cryophobia- Fear of extreme cold, ice or frost.
Crystallophobia- Fear of crystals or glass.
Cyberphobia- Fear of computers or working on a computer.
Cyclophobia- Fear of bicycles.
Cymophobia or Kymophobia- Fear of waves or wave like motions.
Cynophobia- Fear of dogs or rabies.
Cypridophobia or Cypriphobia or Cyprianophobia or Cyprinophobia - Fear of prostitutes or venereal disease.

D


Decidophobia- Fear of making decisions.
Defecaloesiophobia- Fear of painful bowels movements.
Deipnophobia- Fear of dining or dinner conversations.
Dementophobia- Fear of insanity.
Demonophobia or Daemonophobia- Fear of demons.
Demophobia- Fear of crowds. (Agoraphobia)
Dendrophobia- Fear of trees.
Dentophobia- Fear of dentists.
Dermatophobia- Fear of skin lesions.
Dermatosiophobia or Dermatophobia or Dermatopathophobia- Fear of skin disease.
Dextrophobia- Fear of objects at the right side of the body.
Diabetophobia- Fear of diabetes.
Didaskaleinophobia- Fear of going to school.
Dikephobia- Fear of justice.
Dinophobia- Fear of dizziness or whirlpools.
Diplophobia- Fear of double vision.
Dipsophobia- Fear of drinking.
Dishabiliophobia- Fear of undressing in front of someone.
Domatophobia- Fear of houses or being in a house.(Eicophobia, Oikophobia)
Doraphobia- Fear of fur or skins of animals.
Doxophobia- Fear of expressing opinions or of receiving praise.
Dromophobia- Fear of crossing streets.
Dutchphobia- Fear of the Dutch.
Dysmorphophobia- Fear of deformity.
Dystychiphobia- Fear of accidents.



E


Ecclesiophobia- Fear of church.
Ecophobia- Fear of home.
Eicophobia- Fear of home surroundings.(Domatophobia, Oikophobia)
Eisoptrophobia- Fear of mirrors or of seeing oneself in a mirror.
Electrophobia- Fear of electricity.
Eleutherophobia- Fear of freedom.
Elurophobia- Fear of cats. (Ailurophobia)
Emetophobia- Fear of vomiting.
Enetophobia- Fear of pins.
Enochlophobia- Fear of crowds.
Enosiophobia or Enissophobia- Fear of having committed an unpardonable sin or of criticism.
Entomophobia- Fear of insects.
Eosophobia- Fear of dawn or daylight.
Ephebiphobia- Fear of teenagers.
Epistaxiophobia- Fear of nosebleeds.
Epistemophobia- Fear of knowledge.
Equinophobia- Fear of horses.
Eremophobia- Fear of being oneself or of lonliness.
Ereuthrophobia- Fear of blushing.
Ergasiophobia- 1) Fear of work or functioning. 2) Surgeon's fear of operating.
Ergophobia- Fear of work.
Erotophobia- Fear of sexual love or sexual questions.
Euphobia- Fear of hearing good news.
Eurotophobia- Fear of female genitalia.
Erythrophobia or Erytophobia or Ereuthophobia- 1) Fear of redlights. 2) Blushing. 3) Red.


F


Febriphobia or Fibriphobia or Fibriophobia- Fear of fever.
Felinophobia- Fear of cats. (Ailurophobia, Elurophobia, Galeophobia, Gatophobia)
Francophobia- Fear of France or French culture. (Gallophobia, Galiophobia)
Frigophobia- Fear of cold or cold things.(Cheimaphobia, Cheimatophobia, Psychrophobia)


G


Galeophobia or Gatophobia- Fear of cats.
Gallophobia or Galiophobia- Fear France or French culture. (Francophobia)
Gamophobia- Fear of marriage.
Geliophobia- Fear of laughter.
Gelotophobia- Fear of being laughed at.
Geniophobia- Fear of chins.
Genophobia- Fear of sex.
Genuphobia- Fear of knees.
Gephyrophobia or Gephydrophobia or Gephysrophobia- Fear of crossing bridges.
Germanophobia- Fear of Germany or German culture.
Gerascophobia- Fear of growing old.
Gerontophobia- Fear of old people or of growing old.
Geumaphobia or Geumophobia- Fear of taste.
Glossophobia- Fear of speaking in public or of trying to speak.
Gnosiophobia- Fear of knowledge.
Graphophobia- Fear of writing or handwriting.
Gymnophobia- Fear of nudity.
Gynephobia or Gynophobia- Fear of women.


H


Hadephobia- Fear of hell.
Hagiophobia- Fear of saints or holy things.
Hamartophobia- Fear of sinning.
Haphephobia or Haptephobia- Fear of being touched.
Harpaxophobia- Fear of being robbed.
Hedonophobia- Fear of feeling pleasure.
Heliophobia- Fear of the sun.
Hellenologophobia- Fear of Greek terms or complex scientific terminology.
Helminthophobia- Fear of being infested with worms.
Hemophobia or Hemaphobia or Hematophobia- Fear of blood.
Heresyphobia or Hereiophobia- Fear of challenges to official doctrine or of radical deviation.
Herpetophobia- Fear of reptiles or creepy, crawly things.
Heterophobia- Fear of the opposite sex. (Sexophobia)
Hexakosioihexekontahexaphobia- Fear of the number 666.
Hierophobia- Fear of priests or sacred things.
Hippophobia- Fear of horses.
Hippopotomonstrosesquipedaliophobia- Fear of long words.
Hobophobia- Fear of bums or beggars.
Hodophobia- Fear of road travel.
Hormephobia- Fear of shock.
Homichlophobia- Fear of fog.
Homilophobia- Fear of sermons.
Hominophobia- Fear of men.
Homophobia- Fear of sameness, monotony or of homosexuality or of becoming homosexual.
Hoplophobia- Fear of firearms.
Hydrargyophobia- Fear of mercurial medicines.
Hydrophobia- Fear of water or of rabies.
Hydrophobophobia- Fear of rabies.
Hyelophobia or Hyalophobia- Fear of glass.
Hygrophobia- Fear of liquids, dampness, or moisture.
Hylephobia- Fear of materialism or the fear of epilepsy.
Hylophobia- Fear of forests.
Hypengyophobia or Hypegiaphobia- Fear of responsibility.
Hypnophobia- Fear of sleep or of being hypnotized.
Hypsiphobia- Fear of height.


I


Iatrophobia- Fear of going to the doctor or of doctors.
Ichthyophobia- Fear of fish.
Ideophobia- Fear of ideas.
Illyngophobia- Fear of vertigo or feeling dizzy when looking down.
Iophobia- Fear of poison.
Insectophobia - Fear of insects.
Isolophobia- Fear of solitude, being alone.
Isopterophobia- Fear of termites, insects that eat wood.
Ithyphallophobia- Fear of seeing, thinking about or having an erect penis.


J


Japanophobia- Fear of Japanese.
Judeophobia- Fear of Jews.


K


Kainolophobia or Kainophobia- Fear of anything new, novelty.
Kakorrhaphiophobia- Fear of failure or defeat.
Katagelophobia- Fear of ridicule.
Kathisophobia- Fear of sitting down.
Kenophobia- Fear of voids or empty spaces.
Keraunophobia or Ceraunophobia- Fear of thunder and lightning.(Astraphobia, Astrapophobia)
Kinetophobia or Kinesophobia- Fear of movement or motion.
Kleptophobia- Fear of stealing.
Koinoniphobia- Fear of rooms.
Kolpophobia- Fear of genitals, particularly female.
Kopophobia- Fear of fatigue.
Koniophobia- Fear of dust. (Amathophobia)
Kosmikophobia- Fear of cosmic phenomenon.
Kymophobia- Fear of waves. (Cymophobia)
Kynophobia- Fear of rabies.
Kyphophobia- Fear of stooping.


L


Lachanophobia- Fear of vegetables.
Laliophobia or Lalophobia- Fear of speaking.
Leprophobia or Lepraphobia- Fear of leprosy.
Leukophobia- Fear of the color white.
Levophobia- Fear of things to the left side of the body.
Ligyrophobia- Fear of loud noises.
Lilapsophobia- Fear of tornadoes and hurricanes.
Limnophobia- Fear of lakes.
Linonophobia- Fear of string.
Liticaphobia- Fear of lawsuits.
Lockiophobia- Fear of childbirth.
Logizomechanophobia- Fear of computers.
Logophobia- Fear of words.
Luiphobia- Fear of lues, syphillis.
Lutraphobia- Fear of otters.
Lygophobia- Fear of darkness.
Lyssophobia- Fear of rabies or of becoming mad.


M


Macrophobia- Fear of long waits.
Mageirocophobia- Fear of cooking.
Maieusiophobia- Fear of childbirth.
Malaxophobia- Fear of love play. (Sarmassophobia)
Maniaphobia- Fear of insanity.
Mastigophobia- Fear of punishment.
Mechanophobia- Fear of machines.
Medomalacuphobia- Fear of losing an erection.
Medorthophobia- Fear of an erect penis.
Megalophobia- Fear of large things.
Melissophobia- Fear of bees.
Melanophobia- Fear of the color black.
Melophobia- Fear or hatred of music.
Meningitophobia- Fear of brain disease.
Menophobia- Fear of menstruation.
Merinthophobia- Fear of being bound or tied up.
Metallophobia- Fear of metal.
Metathesiophobia- Fear of changes.
Meteorophobia- Fear of meteors.
Methyphobia- Fear of alcohol.
Metrophobia- Fear or hatred of poetry.
Microbiophobia- Fear of microbes. (Bacillophobia)
Microphobia- Fear of small things.
Misophobia or Mysophobia- Fear of being contaminated with dirt or germs.
Mnemophobia- Fear of memories.
Molysmophobia or Molysomophobia- Fear of dirt or contamination.
Monophobia- Fear of solitude or being alone.
Monopathophobia- Fear of definite disease.
Motorphobia- Fear of automobiles.
Mottephobia- Fear of moths.
Musophobia or Muriphobia- Fear of mice.
Mycophobia- Fear or aversion to mushrooms.
Mycrophobia- Fear of small things.
Myctophobia- Fear of darkness.
Myrmecophobia- Fear of ants.
Mythophobia- Fear of myths or stories or false statements.
Myxophobia- Fear of slime. (Blennophobia)


N


Nebulaphobia- Fear of fog. (Homichlophobia)
Necrophobia- Fear of death or dead things.
Nelophobia- Fear of glass.
Neopharmaphobia- Fear of new drugs.
Neophobia- Fear of anything new.
Nephophobia- Fear of clouds.
Noctiphobia- Fear of the night.
Nomatophobia- Fear of names.
Nosocomephobia- Fear of hospitals.
Nosophobia or Nosemaphobia- Fear of becoming ill.
Nostophobia- Fear of returning home.
Novercaphobia- Fear of your step-mother.
Nucleomituphobia- Fear of nuclear weapons.
Nudophobia- Fear of nudity.
Numerophobia- Fear of numbers.
Nyctohylophobia- Fear of dark wooded areas or of forests at night
Nyctophobia- Fear of the dark or of night.


O


Obesophobia- Fear of gaining weight.(Pocrescophobia)
Ochlophobia- Fear of crowds or mobs.
Ochophobia- Fear of vehicles.
Octophobia - Fear of the figure 8.
Odontophobia- Fear of teeth or dental surgery.
Odynophobia or Odynephobia- Fear of pain. (Algophobia)
Oenophobia- Fear of wines.
Oikophobia- Fear of home surroundings, house.(Domatophobia, Eicophobia)
Olfactophobia- Fear of smells.
Ombrophobia- Fear of rain or of being rained on.
Ommetaphobia or Ommatophobia- Fear of eyes.
Omphalophobia- Fear of belly buttons.
Oneirophobia- Fear of dreams.
Oneirogmophobia- Fear of wet dreams.
Onomatophobia- Fear of hearing a certain word or of names.
Ophidiophobia- Fear of snakes. (Snakephobia)
Ophthalmophobia- Fear of being stared at.
Opiophobia- Fear medical doctors experience of prescribing needed pain medications for patients.
Optophobia- Fear of opening one's eyes.
Ornithophobia- Fear of birds.
Orthophobia- Fear of property.
Osmophobia or Osphresiophobia- Fear of smells or odors.
Ostraconophobia- Fear of shellfish.
Ouranophobia or Uranophobia- Fear of heaven.


P


Pagophobia- Fear of ice or frost.
Panthophobia- Fear of suffering and disease.
Panophobia or Pantophobia- Fear of everything.
Papaphobia- Fear of the Pope.
Papyrophobia- Fear of paper.
Paralipophobia- Fear of neglecting duty or responsibility.
Paraphobia- Fear of sexual perversion.
Parasitophobia- Fear of parasites.
Paraskavedekatriaphobia- Fear of Friday the 13th.
Parthenophobia- Fear of virgins or young girls.
Pathophobia- Fear of disease.
Patroiophobia- Fear of heredity.
Parturiphobia- Fear of childbirth.
Peccatophobia- Fear of sinning or imaginary crimes.
Pediculophobia- Fear of lice.
Pediophobia- Fear of dolls.
Pedophobia- Fear of children.
Peladophobia- Fear of bald people.
Pellagrophobia- Fear of pellagra.
Peniaphobia- Fear of poverty.
Pentheraphobia- Fear of mother-in-law. (Novercaphobia)
Phagophobia- Fear of swallowing or of eating or of being eaten.
Phalacrophobia- Fear of becoming bald.
Phallophobia- Fear of a penis, esp erect.
Pharmacophobia- Fear of taking medicine.
Phasmophobia- Fear of ghosts.
Phengophobia- Fear of daylight or sunshine.
Philemaphobia or Philematophobia- Fear of kissing.
Philophobia- Fear of falling in love or being in love.
Philosophobia- Fear of philosophy.
Phobophobia- Fear of phobias.
Photoaugliaphobia- Fear of glaring lights.
Photophobia- Fear of light.
Phonophobia- Fear of noises or voices or one's own voice; of telephones.
Phronemophobia- Fear of thinking.
Phthiriophobia- Fear of lice. (Pediculophobia)
Phthisiophobia- Fear of tuberculosis.
Placophobia- Fear of tombstones.
Plutophobia- Fear of wealth.
Pluviophobia- Fear of rain or of being rained on.
Pneumatiphobia- Fear of spirits.
Pnigophobia or Pnigerophobia- Fear of choking of being smothered.
Pocrescophobia- Fear of gaining weight. (Obesophobia)
Pogonophobia- Fear of beards.
Poliosophobia- Fear of contracting poliomyelitis.
Politicophobia- Fear or abnormal dislike of politicians.
Polyphobia- Fear of many things.
Poinephobia- Fear of punishment.
Ponophobia- Fear of overworking or of pain.
Porphyrophobia- Fear of the color purple.
Potamophobia- Fear of rivers or running water.
Potophobia- Fear of alcohol.
Pharmacophobia- Fear of drugs.
Proctophobia- Fear of rectums.
Prosophobia- Fear of progress.
Psellismophobia- Fear of stuttering.
Psychophobia- Fear of mind.
Psychrophobia- Fear of cold.
Pteromerhanophobia- Fear of flying.
Pteronophobia- Fear of being tickled by feathers.
Pupaphobia - Fear of puppets.
Pyrexiophobia- Fear of Fever.
Pyrophobia- Fear of fire.


Q


-no records-


R


Radiophobia- Fear of radiation, x-rays.
Ranidaphobia- Fear of frogs.
Rectophobia- Fear of rectum or rectal diseases.
Rhabdophobia- Fear of being severely punished or beaten by a rod, or of being severely criticized. Also fear of magic.(wand)
Rhypophobia- Fear of defecation.
Rhytiphobia- Fear of getting wrinkles.
Rupophobia- Fear of dirt.
Russophobia- Fear of Russians.


S


Samhainophobia: Fear of Halloween.
Sarmassophobia- Fear of love play. (Malaxophobia)
Satanophobia- Fear of Satan.
Scabiophobia- Fear of scabies.
Scatophobia- Fear of fecal matter.
Scelerophibia- Fear of bad men, burglars.
Sciophobia Sciaphobia- Fear of shadows.
Scoleciphobia- Fear of worms.
Scolionophobia- Fear of school.
Scopophobia or Scoptophobia- Fear of being seen or stared at.
Scotomaphobia- Fear of blindness in visual field.
Scotophobia- Fear of darkness. (Achluophobia)
Scriptophobia- Fear of writing in public.
Selachophobia- Fear of sharks.
Selaphobia- Fear of light flashes.
Selenophobia- Fear of the moon.
Seplophobia- Fear of decaying matter.
Sesquipedalophobia- Fear of long words.
Sexophobia- Fear of the opposite sex. (Heterophobia)
Siderodromophobia- Fear of trains, railroads or train travel.
Siderophobia- Fear of stars.
Sinistrophobia- Fear of things to the left or left-handed.
Sinophobia- Fear of Chinese, Chinese culture.
Sitophobia or Sitiophobia- Fear of food or eating. (Cibophobia)
Snakephobia- Fear of snakes. (Ophidiophobia)
Soceraphobia- Fear of parents-in-law.
Social Phobia- Fear of being evaluated negatively in social situations.
Sociophobia- Fear of society or people in general.
Somniphobia- Fear of sleep.
Sophophobia- Fear of learning.
Soteriophobia - Fear of dependence on others.
Spacephobia- Fear of outer space.
Spectrophobia- Fear of specters or ghosts.
Spermatophobia or Spermophobia- Fear of germs.
Spheksophobia- Fear of wasps.
Stasibasiphobia or Stasiphobia- Fear of standing or walking. (Ambulophobia)
Staurophobia- Fear of crosses or the crucifix.
Stenophobia- Fear of narrow things or places.
Stygiophobia or Stigiophobia- Fear of hell.
Suriphobia- Fear of mice.
Symbolophobia- Fear of symbolism.
Symmetrophobia- Fear of symmetry.
Syngenesophobia- Fear of relatives.
Syphilophobia- Fear of syphilis.


T


Tachophobia- Fear of speed.
Taeniophobia or Teniophobia- Fear of tapeworms.
Taphephobia Taphophobia- Fear of being buried alive or of cemeteries.
Tapinophobia- Fear of being contagious.
Taurophobia- Fear of bulls.
Technophobia- Fear of technology.
Teleophobia- 1) Fear of definite plans. 2) Religious ceremony.
Telephonophobia- Fear of telephones.
Teratophobia- Fear of bearing a deformed child or fear of monsters or deformed people.
Testophobia- Fear of taking tests.
Tetanophobia- Fear of lockjaw, tetanus.
Teutophobia- Fear of German or German things.
Textophobia- Fear of certain fabrics.
Thaasophobia- Fear of sitting.
Thalassophobia- Fear of the sea.
Thanatophobia or Thantophobia- Fear of death or dying.
Theatrophobia- Fear of theatres.
Theologicophobia- Fear of theology.
Theophobia- Fear of gods or religion.
Thermophobia- Fear of heat.
Tocophobia- Fear of pregnancy or childbirth.
Tomophobia- Fear of surgical operations.
Tonitrophobia- Fear of thunder.
Topophobia- Fear of certain places or situations, such as stage fright.
Toxiphobia or Toxophobia or Toxicophobia- Fear of poison or of being accidently poisoned.
Traumatophobia- Fear of injury.
Tremophobia- Fear of trembling.
Trichinophobia- Fear of trichinosis.
Trichopathophobia or Trichophobia- Fear of hair. (Chaetophobia, Hypertrichophobia)
Triskaidekaphobia- Fear of the number 13.
Tropophobia- Fear of moving or making changes.
Trypanophobia- Fear of injections.
Tuberculophobia- Fear of tuberculosis.
Tyrannophobia- Fear of tyrants.


U


Uranophobia or Ouranophobia- Fear of heaven.
Urophobia- Fear of urine or urinating.


V


Vaccinophobia- Fear of vaccination.
Venustraphobia- Fear of beautiful women.
Verbophobia- Fear of words.
Verminophobia- Fear of germs.
Vestiphobia- Fear of clothing.
Virginitiphobia- Fear of rape.
Vitricophobia- Fear of step-father.


W


Walloonphobia- Fear of the Walloons.
Wiccaphobia: Fear of witches and witchcraft.


X


Xanthophobia- Fear of the color yellow or the word yellow.
Xenoglossophobia- Fear of foreign languages.
Xenophobia- Fear of strangers or foreigners.
Xerophobia- Fear of dryness.
Xylophobia- 1) Fear of wooden objects. 2) Forests.
Xyrophobia-Fear of razors.


Y


-no records-


Z


Zelophobia- Fear of jealousy.
Zeusophobia- Fear of God or gods.
Zemmiphobia- Fear of the great mole rat.
Zoophobia- Fear of animals.












hehe..


so, yg mana satu korg punya fobia??


hah..


aku ada satu fobia..


tapi aku x tawu nak kelaskan kt mane..


nak tawu tak, kalo gi skolah dulu kan, kadang2 abang aku antar..


kalo die antar, kalo naek motor, memang sgt laju..


masa bonceng kat belakang, aku akan rasa fobia..


fobia aku ni pelik skit.


aku takut if kaki aku tetibe tersepit kat celah roda motor!


kan bonceng belakang kan, ada ruang tempat letak kaki kan...


aku bule terbayang dalam kepale otak aku ni kaki aku tersepit..


kalo aku takut sangat kan, aku akan gemgam kuat2 baju abang aku..


huhu...


ada sekali tu, aku tak perasan pown aku gemgam kuat sangat baju die, sampai die tercekik..


die jerit 'woi, nape ngko?'..


huhu..


baru aku perasan lepas tu..


nasib die x sama fobia..


kena cekik ngan aku..


hahahaha..


hwaha..


tapi, skang, aku dah mula hilang rasa fobia tu..


mcmane aku atasi?


huarm..


agak mudah..


cuma jangan panik..


bernafas mcm biasa..


jangan tahan..


relaks jeh and always think positip..


gerenti okeh..


anyway..


tu jek nak citer..


orite..


madmal signing out.


p/s aku sebenarnya cuak sampai tutup mata masa naek motor ngan abang aku..... haha...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...