Thursday, September 8, 2011

I'm moving

hai assalamualaikum..

how are you guys?

still in the mood of raya?

ehhe.

well, I hope you have a blessing Eid Fitri.

:)

anyway, its nothing much to whining about here.

I have an announcement to make.

I am moving my blog to madmalbaikhatie.co.cc




then, there should be no post in this blog no more after this one. (stop for a while I suppose)

but why?

I already explain it under the post dunia maye!.

not really hate blogspot, but I like the feature that wordpress.org offers.

eheh.

its been a terrific exciting years since I started using blogspot.

it is really fun to write some stuff with the goodies that blogspot offer and support.

I've always look forward to write my new post one after another.

the most layout I favor is the Simple template which is mixture of natural white colour as it background.

those days, I used to tweaked my blog all day long just to configure it the way I like.

but sometimes it would be very frustrating if the things I working on is not coming out as it should.

blogspot, always lack of some future.

it has its own style which need some technical knowledge which I found it hard for a none technical like me.

as for today, I found out that not only blogpsot can do this job.

wordpress looks promising.

I've been playing with  it for few days in my localhost and I found it useful and I'm impressed with "Plugin" which is available and ready to go.

in my opinion, wordpress suits me for now, therefore I shall change the blog platforms for now.

anyway, I learned how to host my own website also.

if you wanna give it a try, go watch youtube under keyword wordpress install + webhost.

you might find lots of awesome tutorial about it.

anyway, what you need to run a wordpress website:


1. wordpress.org - your blog wsyiwyg
2. 000webhost.com - all contain file example: your picture, music, html, document, etc.
3. www.co.cc - you might need a free domain for it.



heh.

easy weh.

if you bump into trouble, try to googling around first.

you might find a solution for it.

by the way, my blog there will expired until 6 September 2012.

its a one year free.

after that, I might come back to blogspot again.


hehe.

before it is expired, I welcome you to follow me there tau.


you are most welcome ;)

(",)


madmalbaikhatie.co.cc

Friday, August 19, 2011

google music & spotify di Malaysia

Google Music dan Spotify memang tak boleh bukak di Malaysia.

Tapi aku dapat!

nak tawu caranya?

okeh aku ajar.

erm...

1. Google Music

requirement google music nak korg berada di US.

at least lar di US, bukan malaysia.

atas sebab-sebab Law, google music di hadkan di US sahaja.

mudah jek, korg gunakan je la proxy, alih no IP korg jadikan ke US.

google chrome > options > under the hood > change proxy settings > internet propeties > LAN
kalo korg gunakan browser yang lain, sila google skit ya dengan keyword: how to change my proxy and port in firefox, ie, opera, safari.

ada banyak jek list proxy server tp korg google la skit dgn keyword: proxy list

nie ada satu contoh website kasi list proxy ngan port skali.. click sini..

amek US punya IP jek okey..

pastu pegi la music.google.com

daftar mcm biasa dan tunggu la invite di approve..

aku tunggu dekat seminggu jgak baru diorg approve, jadik kena bersabar skit ya..
hah.. tu je..

ni antara muka depan google.music

list lagu terus di upload dan sedia utk di main :)
erm google music sekarang ini baru capai tahap beta release.

blom fully official.

bagi yg pelik tah apebende yg aku berbual nie tak paham pape, meh aku terangkan skit.

google music nie menggunakan teknologi cloud. 

teknologi awan membolehkan data atau lagu di simpan di server dan bukannya hardisk koputer korg membolehkan anda menretrieve balik data atau lagu korg tu dekat mana-mana pown anda pergi.

tak kira la di handphone smartphone ke, komputer nenek korg kat kampung ke, komputer pakcik sebelah mak korg kat kutub utara ke, sume boleh bukak melalui website sahaja.

okeh abes dah ttg google music.



2. Spotify

requirement utk dapatkan spotify pown sama jgak.

memerlukan anda di US atau UK.

seperti biasa, tukar jek la IP korg tu jadik dkat UK ke US ke.

yang nie korg pakai jek la proxy jgak sama mcm di atas..

erm, apa kata korg rujuk website lifehacker nie. (jangan malas ek nak baca, kate nak jadik hackers kan. muahahahahha)

antara muka spotify  di bawah

spotify memerlukan anda mendownload antara muka nie
spotify yang ini adalah Open Free account.

bezanya ialah, ada had utk dengar lagu dalam beberapa jam dalam sebulan..

spotify pown sama jgak, memboleh kan anda dengar lagu kegemaran anda di mana-mana jek.

mengguna pakai jugak teknologi awan..

okeh dah habes.

jadik, kesimpulannya, jangan la ketinggalan guna teknologi awan nie.

korg boleh dapat free jek..

bukan bayar pown dan tak rugi pape..

bagi penggemar muzik yg memerlukan anda dengar muzik 24 jam tanpa henti, nah, inilah jalannya..

okeh good luck guys~


Thursday, August 11, 2011

what a freak - i made my first vid haha

Braahhh!

Whats up?

Lovely day I wish you guys in advance okey..

Hey, just wanna test my capacity, ability and also my creativity in making video..

I know it sound weird and mad..

I made a video last weeks.

Spend almost one day to finished it..

Well.. 

No need to criticize these vid ya..

I knew it already............. 

it wasn't good enough..

= P

anyway..

hope you guys like it .. 

just hoping..

haha..


Credits to all of the students who are really sporting.. 

Thumbs up!

p/s this vid is actually one part of introduction for our library training session last monday..

Take care folks!

*Tools used: Openshot, Gimp & Blender @ Ubuntu Linux 10.04

Monday, August 1, 2011

uss trip

Hai all
what a wonderful day..

today is the first day of fasting months..

for all muslim out there, I wish u happy ramadhan al-mubarak..

before the July close it doors, I manage to create some memories..

to be precise is not me alone - me, aziq & ikin..

we went to universal studios singapore last saturday..

fantastic place to hangout and enjoy with buddies or your soul-mate..

there are many rides and roller coaster!

have you tried genting's roller coaster?

if you haven't tried it yet, no sweat, uss roller coaster much more worth it..

cylon, human and pharoah ride is recommended..

but my advice is, if you wanna take those ride, please make a request to sit infront..

yup, make a request to sit infront..

best sit ever..!

hehe..


aziq struggling to fill the 'white card' on the bumpy bus ride

at the border between johor-singapore..

candy tree..

beware.....

monkey outside. hehe..


mr and mrs 007 :)

hooowwaaahh

do you see that smoke coming out from our back? nice....

is a bird, is an aeroplane, nope, is a superman!

sweet... hehe

hehe.. like rappers wannabe la aziq.... :)

hooooooowaaa... we are here already..

heeeeeeee...

 . blue .

the bag spoil us... hahahhaha..

candy up there...

haaaaahhh

hooooohhh

huuuuhhhhh

Lake........

...of.....

...Dreams

far farrr away... huhu.. notice my shirt already wet.. hahaha.. dinasour punya pasal la nie. hahahaha

owh okey.. got someone wanna interframe also.. heeeee

we're on camera...

macho man...

cool..

hot.. i close my eyes...

ewahh.. cute...

sir, please step off the fountains..

look there is what im talking about.. - roller coaster -

allolololooo.. u guys look like korean filmstar...

motifff??

org buta sedang berjalan.. beware.. but, hei, where is ur tongkat..?

erk.. wrong dressing ea... dekat sini, memang tak bule nak cantik2 ea.. tak sesuai...

owhhh.. like that arr.. hehe.. hungry lorh...

there is a lot of gift shop inside..

one of the street...

hehe. i have this big green eggs.. :)

quess, where is me? hehe

grraaahhh!!! with frenkeinstein.. (eh betul ke eja cam tu?) hihi

ladies and gentleman..

cuba teka siapa?



yup, we are lucky.. ticket RM201.. pakej.. tiket + bas, + uss + k fahmi. ngko ada..? ta ada kan? hahaha

okeh..

thats all..

p/s jangan lupa solat tarawih! :p

Thursday, July 28, 2011

24th birthday


Alhamdulillah, kta di beri nikmat untuk merasa satu lagi hari yang indah.

walaupun ada yang tertekan dengan masalah pejabat, masalah keluarga, masalah beli cendol harga mahal, masalah tak cukup lagi ganti bulan puasa, masalah bil astro belom bayar lagi dan juga masalah yang lain-lain yang mana aku kalo tulis banyak mesti korg terbeliak biji mata nak baca. 

haha. 

itu lah dia hari berganti hari.

sedar tak sedar, kta semakin tua....

jadik nak la jgak cite ttg kengkawan aku yg sengal. 

diorg bwat bufday suprise hari ahad haritu.

utk july babies.

erm ramai sebenarnya..

zamer, faizal, aku ngan sri..

tapi zamer ngan sri ta ada. 

diorg ada hal memasing yg memang ta dapat nak di elakkan..

how sad.. but what to do kan...

benda nie di organize oleh nanie + muiz.

aku di tipu oleh muiz baek punya.

kenkonon die nak blanja makan.

yang ada cuma 3 org jek, hasif, muiz ngan aku.

aku percaya, sebab aku tawu, member2 sume mmg ta ada jb, sbb bz kerja + belaja..

ceh.

jap lagi, bila sampai Rosmarino, penuh giler siak table - dengan jeritan "happy belated bufday!"

hahaha sengal sengal!

memang aku menyumpah-nyumpah muiz tapi sambill senyum ar kan.

ta sangka plak die kenakan aku.

diorg nie ada kat jb.

ceh, hak tuih kata diorg sume kat kL..

yg aku pulak percaya bulat2 la kan.

mmg bulat mcm perut org vuncit - erk ta ada kaitan ek..

hahahaa.

erm.

ktorg nie memang slalu kena mengenakan..

banyak kali jgak la kenakan org, tapi tak sangka kali ni kena!

huhu.

anyway, tak sangka dah 24thn...

azri - lyn . 

time nie tgah tggu faizal lak.. hahaha..

hadiah utk faizal..

tum, nanie, saf, fifi, ezryn ngan faizal..

mana makanan nie.........

amacam saf? seronok ek ? hahaha

how genius ea korg...

rosmarino.....

candle in da dark..

harrr...

faizal ngan fam..

muka aku ngan faizal = 24 thn ek?

heeeee

beautifully made by nanie..

all the guys in da club..

why you all look so young?

amacam feizal, terkejut tak?

wazzupp!

okeh...
photos, credited to nanie and saf..

thanks guys..

lpas nie bufday muiz blan 12. 

ko jaga ko.

siap sedia lar..

muahhahahahhaha! (gelak paling jahat!!)

haha!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...