Wednesday, July 28, 2010

banci = kira olang = cencus

some of scenario that i wanted to share about funny things happened while doing my job as a cencus officer in the chinese community.


1st scenario: hello auntie, i am coming for cencus! a chinese 'aso' approach the door, but suddently, close the door and ignore me.

2nd: hello auntie, i am coming for cencus! a chinese female answer the door. she said "no, there is no 'banci' here". she thought that i wanted to find banci at her house. wtf!!! banci is a malay for cencus.

3rd: hello! hello! i am coming for banci.. "Auwff! Auwffff! Gong!! Gong!" A dog asnwer the door. thanks for the dog, I run away lah!

Monday, July 26, 2010

mau ke x mau?



ipad.
best ke ipad?
adeh..
mcm best jek kalo grab satu.
tapi x de duit.
huhu.



Friday, July 23, 2010

encik lopez oh encik lopez…

hari nie hari jumaat.
tah bile lar aku nak balik umah neh.
rasa rindu kat umah plak.
keje belambak dgn paperwork atas meja sepah2.
adeh.
sabar je lar.
pagi nie aku x membanci.
tapi sebaliknya membonci,
ngeh3.
huarm.
jap lagi nak solat jumaat.
nabil lar yg mencadangkan agar ktorg pegi petang je banci.
so, jawabnya, aku sambung tdo semula.
hehe.
bagus jgak.
akceli, aku penat bangat.
sbb tdo agak lewat jgak mlm td.
tak po lar hoh.
janji rock.
hah.
nie nak citer lar kan, ttg tadi siang.
aku datang membanci umah seorg warga emas.
dlm byk2 umah tu, rumah die je umah kristian.
sbb dari luar da nampak da die gantung gambar2 jesus whatsoever.
so, aku malas nak tanya banyak.
sbb warga tua nie tanya banyak2 pown susah.
aku  mintak ic die jek.
eh. terkejot aku.
nengok kat ic die sekali die lahir pada tahun 1917.
mak ai.
93 tahun.
nama die John Lopez.
agak fasih en Lopez nie berbahasa melayu.
bila tanya bangsa ape?
die kate die bangsa portugese.
huhu.
upanya en Lopez nie berbangsa bekas penjajah (belanda).
tapi x ada kaitan.
sbb die dilahirkan kat malaysia.
die mmg rakyat malaysia.
tapi die nie masih kuat.
gagah lagi.
x nyanyuk ke ape ke.
die nie jugak merupakan bekas pegawai kerajaan yg dah bersara.
kerja sebagai seorang akauntan.
yg aku terkejut, die tawu aku datang untuk ‘cencus’.
cencus tu bahasa inggeris utk banci.
dlm pemikiran aku, aku nampak die nie spt sudah masak dgn malaysia.
perbualan die pown bukannya merapu.
tapi ada fakta2.
respect aku dgn en Lopez nie.
so aku pown buat lar satu hypothesis; jikalau seseorg tu banyak membaca, berkemungkinan umurnya panjang.
tapi tak tawu lar kan.
itu semua kerja tuhan.

Wednesday, July 14, 2010

aunty, ktorg datang bukan nak jual barang!

jam menunjukkan 4 pagi..

tak bole tdo da..

kesan dari membanci lar nie..

sakit pinggang aku tadi..

berbaring jap..

last-last tertdo trus..

sedar-sedar jam 2 pagi..

adeh..

43 miss call from ms w.

aish..

memang tak sedar..

agaknya, bom meletop sbelah pown aku relax je tdo..

huarm..

adeh..

da naek muak da membanci nie.

takpe sabar2..

ada lagi 7 umah je lagi fasa 1..

belom fasa 2, fasa 3..

adeh..

sabar itu separuh dari iman..

yang paling boring datang umah cina, yang tua-tua tak paham bahasa…

diorg ingat aku datang nak jual barang..

tunjuk kad kuning banci baru diorg paham..

“Aunty, saya datang mahu banci”

“Apa banci, tak ada-tak ada banci sini”

hai mak cik nie mmg x paham aku cakap ea..

die ingat aku nak cari org nama banci..

bengong lar…

itu belom kira anjing..

semalam anjing hampir2 nak jjlat nabil…

tapi aku kagum nengok nabil relax je..

adeh…

begitu lar cabarannya pembanci-pembanci……….

so, kalo org datang banci, jgn takut jgn segan…

korg layan je lar mcm biasa..

diorg tanya t jawab lar…

orite..

begitu lar cerita pembanci..

sleep tired..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...