Thursday, March 25, 2010

Business Haram - Jual Ayam

hai kengkawan.

hari ni aku ada proposal utk korg.

aku nak bwat business.

tapi business haram lar.

tapi dlm byk2 bisnes, aku rasa bisnes ni pasti akan dapat margin keuntungan yg bewsar.

kalo bukak bisnes ni aku yakin kiter sume akan kaya dan dapat beli bunglow mcm bill gates.

hehe.

ape ek bisnes tu?

jeng jeng jeng.

bisnes bapak ayam.

haha.

nama company kta ialah Chicken Father Co. (Bapak Ayam Sdn Bhd larrrr).

okeh.

bagi menjayakan bisnes ni, aku nak kawan2 turut sama terlibat.

so ini lah carta organisasi yg aku cadangkan.






Chicken Father Corporation Organisation Chart

CEO - Boss! - RM70, 000 sebulan. (aku lar ketuanya) hehe. ;p

Manager-manager seperti:

Financial - Jaga duit - Aku bayar RM50, 000 - (Anna Ruxanna)

Marketing - Bwat promosi - RM50, 000 - (Jemi Azmi)

Public Relation - Bwat network dan kontek2 dlm dan luar negara - RM50, 000 - (Leo & Mira Babyshrek)

Human Resource - Carik Chicken2 dan recruit chicken baru - RM50, 000 - (Nad)

Logistic & Transportation - Bwat delivery 24 jam - RM50, 000 - (jawatan kosong)








Produk utama kta haruslah ayam-ayam yg muda-muda..

haha.

Modus operandi kta ialah, berada di black market, dan open market.

alar kalo susah sgt, pasar pagi kt giant shah alam ngan pasar malam pown bule larr.

then, kta carik lar datuk2 yg kaya2.

yang banyak duit tak tawu nak bwat ape tu.

haha.

kaya... aku kaya! haha.

dlm company ni kta ada ramai yg berbakat, contohnya mcm Leo mmg pandai guna kata2 yg indah2 dan sgt lah genius!

x perlu aku explain dah ttg leo..

haha.

mira pulak dah ada experience dlm bwat PR projek kt library puncak dulu, Japanese tu..

jemi pulak kena letak kt bahagian marketing sbb dia ni pandai market diri die dgn merujuk article die mengenai cara2 tackle aweks.

aku pasti jemi ada cara utk market company kta nanti.

anna ruxana pulak ada bakat menjaga duit sbb die tekun dan terperinci buat keje.

hehe.

nad pulak aku rasa die serasi dgn kerja ni sbb die pandai gode2 org. ;p

bahagian logistic dan transport still lagi kekosongan.

sesape nak apply bule tinggalkan komen kat bawah nanti bersertakan email dan no tepon ek.






haha.

dah.

dah siap satu proposal company.

aku yakin kta akan kaya sekejap je.

muahahahaha!

weh kalo rasa impossible bwat bisnes ni, nanti kta tukar jual ayam yg betul ayam kay!




yg halal lar!

haha..




gila kan aku hari ni.

almaklumlar..... gangguan jiwa dan raga akibat asgmnt yg byk..

haha.

okey guys.

just joking kay.

jgn mara ya.

peace!

Sunday, March 21, 2010

Kali Kedua

ni nak ceritera la kan.

tentang zaman skolah dulu-dulu.

masa tu form 3..

masih mentah.

aku ada seorang guru pendidikan seni.

nama die Cikgu Zainal.

tapi ktorg panggil die Cikgu Satan.

kenapa?

sebab muka die memang sebijik mcm karakter Dragon Ball, Mr. Satan.



haha.

so, dijadikan cerita lar kan.

semua budak termasuk lar aku, memang takut giler dengan die ni.

almaklumlar, die ni garang pulak tu merangkak sebagai cikgu disiplin.

so, bila masok bilik seni, ktorg semua akan senyap.

seolah-olah malaikat mmg ada kt dalam bilik seni tu.

huhu.

suasana kat bilik die memang x ubah seperti penjara.

agak gelap dan kurang cahaya.

pendek kate, bilik seni memang ada ciri2 neraka.

huh.

berbalik kepada ceritera Satan dan pendidikan seni...

die memang ajar pendidikan seni.

cara die ajar sgt mudah.

setiap minggu die akan pesan bawak barang seni ikut suka hati die.

kertas lukisan wajib kena bawak.

kalo tertinggal, terlupa dan ter ter yg laen, memang kena sebat dengan rotan.



hoi.

jgn maen-maen dengan rotan die.

aku pernah kena sekali.

sebabnye, pada minggu tu, tajuk seni ktorg ialah kolaj.



hah.

so, pada minggu depannya, die nak tengok hasil kerja ktorg.

aku ni sengal skit sbb tak siap homework nie.

buat alar kadar jek.

time rehat, aku tak turun kantin.

kelang kabut siapkan kolaj aku weh.

haha.

bila loceng kelas bermula, aku menggigil nak masok kelas Satan.

huhu..

sebelum masok kelas, ktorg kena beratur ramai-ramai kat luar.



die akan periksa hasil kerja sorang-sorang.

weh...

pada bila masa giliran aku, aku pun tunjuk lar hasil kerja aku.

tawu die cakap ape???

die cakap,

"ini apa kebenda ni!? ko meh sini, diri depan ni!"

"ko maen-maen eh!"

"kolaj ko ni, nanti ko balik, ko GANTUNG DALAM JAMBAN UMAH KO!"

"MASA KO BERAK, KO NENGOK!!"

ke-De-PAPP!!

aku kena rotan.

cis.

dah lar die kutuk lukisan aku, pastu kena sebat pulak dengan rotan.

huhu..

bisa weyh..

bile kena rotan aku x dapat nak jerit dah.

tak terkata bisanya.

memang terus ke otak sebelah medula oblongata.



huhu.

itulah pengalaman kena sebat dengan cikgu buat kali kedua.

yg kali kedua ni mmg laen skit penangan die.

sbb yg ni, Satan yang sebat..

haha..

memang badi lar kan..

tapi lepas dari hari tu, memang dah x kena sebat dah.

sampai lar aku tamat tingkatan 6.

Thursday, March 18, 2010

Padan Muka

hai....

aku rindu kau...

aduh..

teringat kenangan bersamamu dulu..

amek gambar bersama..

tergedik sana, tergedik sini...

haha..

x bule blah..

x cukup camera, amek gambar pakai phone pulak..

aish..

haha..

tatkala aku menyendiri, teringat kata-kata manis mu dulu..

"janji.... awaklah yang terakhir"

argh!

menyampah aku ingat semua tu.

tu lar....

gatal sangat nak tengok page die..

kan dahh..

tanggung lar sendiri!

bodohnye diri kaw ni kan?

aku dah kate jgn bukak!

kaw degil..

ambek ko bahagian...

padan muka aku!

Wednesday, March 17, 2010

Gadis Tudung Purple


Hari ini Lily pakai tudung purple.

Lily kelihatan berseri-seri wajahnya.

nak tau kenapa?

hehe..

Die Pakai tudung baru..


huuhu..

Heih..

terkesima seketika diriku.

berseri-seri wajah Lily..

adakah die perempuan lindungan Kaabah itu?

aish..

haha.

inilah die hasil kelas metadata.

orang study, aku mencoret blog.

owh ya, hari ni, aku minat pulak sebut "terkesima"..

puas aku sebut "terkesima" beribu-ribu kali...

jumpa ulfa ngan mazni tgah jalan td pown aku ulang-ulang ayat "terkesima" tu.

nasib x jumpa zana ngan jemi hari ni..

aku pasti meraka menyampah dah ngan ayat hikmat aku tu..

haha..

baru aku tawu hari nie aku giler!

Sunday, March 14, 2010

Apakah ini semua???

ni nak cerite lar kan, tentang kisah PANAS!!!

haha.

introduction die mcm ni.

  



hm..


kesian Leo..

dah berkali-kali Leo cuba ajak zana makan bersama.

tetapi setiap kali jawapan yang sama jugak zana beri.

owh.

apakan daya.

kasihan Leo.

saban hari, Leo pendam jugak perasaan dan kata hatinya.

sampai lah luput perasan tu.

Leo dah buang jauh-jauh.

beruntunglah Leo sebab dah ada pengganti.

nasib Dieya ada.

pengubat hati yang lara.

tapi malam ni, penuh dengan kekeliruan hati Leo.

berkecamuklah hati Leo bila dia nampak zana kluar makan bersama Jemi.

 

 

 

 


apakah???

oh tidak..

oh tuhan.

tabahkan hati Leo..

hehe.





p/s: korang.

jangan marah ye.

skrip sendirik jek.

peace!

 

Nice place to go

kalo korang kate Malaysia sebuah negara yang bosan, x ada tempat-tempat yang menarik.

korang SiLaP!

maybe mate hati korang dah buta.

meh sini, biar aku bukak kan mata hati korang utk melihat Malaysia yang indah ni.

biar aku robek-robek mata korang dengan pisau makcik dining tu. 

maybe mcm tu baru korang bule nampak.

haha.

okeh lar. 

sebenarnya aku nak senaraikan lar beberapa tempat menarik yang ada kat Malaysia.

yang sepatutnya korang pegi cuba.

yelar.

masa muda mudi lar katakan. 

bila lagik.

okeh.


for outdoor adventure place,

++Taman Negara, Pahang.

++Hutan Lipur Gunung Senyum

++Hutan Lipur Air Terjun Berkelah

++Hutan Lipur Air Terjun Jerangkang

++Lata Berembun, Raub, Pahang

++Hutan Belum, Perak

++Pulau Tali Kail, Tasik Banding

++Telok Segadas, Pulau Pangkor

++Air Terjun Lubuk Kawah

++Air Terjun Dabong, Kelantan

++Taman Negara Gunung Ledang

++Taman Negara Endau-Rompin

++Kampung Selai, Johor

++Hulu Perdik, Hulu Langat, Selangor

++Anugerah Alam Camp, Batangsi

++Kuala Kubu

++Sungai Pisang, Gombak


for hiking adventure:

+Gunung Kinabalu

+Gunung Ledang

+Gunung Senyum

+Gunung Nuang

+Gunung Angsi

+Gunung Irau

+Gunung Berlumut

+Gunung Jerai

+Gunung Stong

+Gunung Berembun 


p/s: hm..

aku sebenarnya minat bwat outdoor activities..

so kalo korg ada minat yg sama...

bgtau lar ye..

bule kta adjust satu tempat dan tarikh utk camping ke, hiking ke mane2.. 

alrite.

Friday, March 12, 2010

Sabar... sabar... sabar...

semalam Leo mengadu...

Leo sakit hati dengan Nia, bekas kekasihnya.

"Nia x sepatutnya cakap macam tu, sepatutnya die yang buat macam tu"

aku jawab, Sabar...

kelmarin Leo mengadu...

Leo mengadu sakit dengan luka die...

Leo menjerit-jerit kesakitan.

aku kesian nengok Leo mcm tu.

x sampai hati aku nengok.

aku jawab, Sabar...

dengan harapan Leo boleh bertahan menahan sakit.

apa lagi yang aku boleh katakan selain sabar?

sabar, sabar dan sabar.

walaupun Leo benci aku kata mcm tu, tapi itu ajalah ayat yg mampu ku luahkan...

setiap kali pun sama ku katakan...

sabar... sabar... sabar...

Thursday, March 11, 2010

Nama Baru Aku

aku berjalan terjengket-jengket magrib tadi.

aku paksa jugak lar berjalan.

apa sungguh malang nasib aku.

selipar kena kebas.

sape tah punya kerja ni.

abes aku kerjakan Crocs kak Yani.


sedang aku berjalan, ada lar orang seru nama aku.

tapi pelik, kali ni laen pulak bunyinya....

Nabilah.. Nabilah.. Nabilah..

aish..

bile masa pulak lar nama aku bertukar jadi nabilah.

bila aku toleh, die tutup pulak langsir dan tingkap. 

ciss ciss ciss..

apalah malang sungguh nasib aku magrib tadi.

dah lar selipar kena kebas, pastu nama aku pun bertukar jadi nabilah. 

huhu. 

apa bule buat.

dah nasib badan, bak kate p ramlee.

Tuesday, March 9, 2010

Awang...

Malam tadi Awang datang bilik.

Aku pasti die ada sesuatu nak tanya aku.

Luahkan lar Awang.

Aku sudi mendengar.

Tapi Awang x terluah isi hatinya.

Mungkin Awang segan nak beritahu sebab ada Leo dalam bilik tu jugak.

Akhirnya, Leo jugak lar yang dengar segala masalah Awang.

Awang terharu.

Awang terpanggil untuk berfikir.

Cara Leo menceritakan situasi diri Awang buat awang berfikir keras.

Tapi sungguh, aku x pernah lihat Leo sungguh jujur untuk beritahu Awang situasi sebenar.

Leo sangat Jujur.

Harap Awang faham dan dapat berubah.

Semoga cepat sembuh ya Awang! 

Monday, March 8, 2010

Program at Lata Berembun

Cuti-cuti Malaysia. 



Terms that still in my mind now.

I just got back from Raub, Pahang.

To be specific, Lata Berembun, Raub, Pahang.


Joined program organized by my cousin.

At 7.00am yesterday(Saturday), a bus directly took us all to Raub, Pahang. 

Arrived there at 10am.

To get in Lata Berembun, we ride four wheel drive. 

About 1km, hardcore driving range in the tropical forest of Malaysia. 


haha.

It was a Great adventure riding it.

About 45minit drive, we arrived at the camp site.

Ouch, the river there is very nice.

So, after a light briefing by consultant, the next program was quiet adventure; jungle tracking.

It was really tiring, but of course, it was fun.

At the end of the route, there was another river up in the hill.

There, we have abseiling activity.

huhu.

Is not an easy task.

But it was fun.

Abseiling in the water fall.

Maybe it was a once in a  lifetime experience.

After that, we get back to the camp site to have our late lunch about 3.30pm.

Then, there is a little animal show.

The consultant that day brought a snake.

I don't like it much, but it was a good knowledge.

They give us some input about the snake and the survival techniques.

At the end of the program, we all swim at the Lata Berembun Water Fall pool. 

The water was cold and chilling.

Love to go there again someday.

We arrived PJ at 12am.

It was a tiring day, but it was awesome adventure I experienced.

There will be no other place can beat Malaysian jungle environment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...