Friday, August 19, 2011

google music & spotify di Malaysia

Google Music dan Spotify memang tak boleh bukak di Malaysia.

Tapi aku dapat!

nak tawu caranya?

okeh aku ajar.

erm...

1. Google Music

requirement google music nak korg berada di US.

at least lar di US, bukan malaysia.

atas sebab-sebab Law, google music di hadkan di US sahaja.

mudah jek, korg gunakan je la proxy, alih no IP korg jadikan ke US.

google chrome > options > under the hood > change proxy settings > internet propeties > LAN
kalo korg gunakan browser yang lain, sila google skit ya dengan keyword: how to change my proxy and port in firefox, ie, opera, safari.

ada banyak jek list proxy server tp korg google la skit dgn keyword: proxy list

nie ada satu contoh website kasi list proxy ngan port skali.. click sini..

amek US punya IP jek okey..

pastu pegi la music.google.com

daftar mcm biasa dan tunggu la invite di approve..

aku tunggu dekat seminggu jgak baru diorg approve, jadik kena bersabar skit ya..
hah.. tu je..

ni antara muka depan google.music

list lagu terus di upload dan sedia utk di main :)
erm google music sekarang ini baru capai tahap beta release.

blom fully official.

bagi yg pelik tah apebende yg aku berbual nie tak paham pape, meh aku terangkan skit.

google music nie menggunakan teknologi cloud. 

teknologi awan membolehkan data atau lagu di simpan di server dan bukannya hardisk koputer korg membolehkan anda menretrieve balik data atau lagu korg tu dekat mana-mana pown anda pergi.

tak kira la di handphone smartphone ke, komputer nenek korg kat kampung ke, komputer pakcik sebelah mak korg kat kutub utara ke, sume boleh bukak melalui website sahaja.

okeh abes dah ttg google music.



2. Spotify

requirement utk dapatkan spotify pown sama jgak.

memerlukan anda di US atau UK.

seperti biasa, tukar jek la IP korg tu jadik dkat UK ke US ke.

yang nie korg pakai jek la proxy jgak sama mcm di atas..

erm, apa kata korg rujuk website lifehacker nie. (jangan malas ek nak baca, kate nak jadik hackers kan. muahahahahha)

antara muka spotify  di bawah

spotify memerlukan anda mendownload antara muka nie
spotify yang ini adalah Open Free account.

bezanya ialah, ada had utk dengar lagu dalam beberapa jam dalam sebulan..

spotify pown sama jgak, memboleh kan anda dengar lagu kegemaran anda di mana-mana jek.

mengguna pakai jugak teknologi awan..

okeh dah habes.

jadik, kesimpulannya, jangan la ketinggalan guna teknologi awan nie.

korg boleh dapat free jek..

bukan bayar pown dan tak rugi pape..

bagi penggemar muzik yg memerlukan anda dengar muzik 24 jam tanpa henti, nah, inilah jalannya..

okeh good luck guys~


Thursday, August 11, 2011

what a freak - i made my first vid haha

Braahhh!

Whats up?

Lovely day I wish you guys in advance okey..

Hey, just wanna test my capacity, ability and also my creativity in making video..

I know it sound weird and mad..

I made a video last weeks.

Spend almost one day to finished it..

Well.. 

No need to criticize these vid ya..

I knew it already............. 

it wasn't good enough..

= P

anyway..

hope you guys like it .. 

just hoping..

haha..


Credits to all of the students who are really sporting.. 

Thumbs up!

p/s this vid is actually one part of introduction for our library training session last monday..

Take care folks!

*Tools used: Openshot, Gimp & Blender @ Ubuntu Linux 10.04

Monday, August 1, 2011

uss trip

Hai all
what a wonderful day..

today is the first day of fasting months..

for all muslim out there, I wish u happy ramadhan al-mubarak..

before the July close it doors, I manage to create some memories..

to be precise is not me alone - me, aziq & ikin..

we went to universal studios singapore last saturday..

fantastic place to hangout and enjoy with buddies or your soul-mate..

there are many rides and roller coaster!

have you tried genting's roller coaster?

if you haven't tried it yet, no sweat, uss roller coaster much more worth it..

cylon, human and pharoah ride is recommended..

but my advice is, if you wanna take those ride, please make a request to sit infront..

yup, make a request to sit infront..

best sit ever..!

hehe..


aziq struggling to fill the 'white card' on the bumpy bus ride

at the border between johor-singapore..

candy tree..

beware.....

monkey outside. hehe..


mr and mrs 007 :)

hooowwaaahh

do you see that smoke coming out from our back? nice....

is a bird, is an aeroplane, nope, is a superman!

sweet... hehe

hehe.. like rappers wannabe la aziq.... :)

hooooooowaaa... we are here already..

heeeeeeee...

 . blue .

the bag spoil us... hahahhaha..

candy up there...

haaaaahhh

hooooohhh

huuuuhhhhh

Lake........

...of.....

...Dreams

far farrr away... huhu.. notice my shirt already wet.. hahaha.. dinasour punya pasal la nie. hahahaha

owh okey.. got someone wanna interframe also.. heeeee

we're on camera...

macho man...

cool..

hot.. i close my eyes...

ewahh.. cute...

sir, please step off the fountains..

look there is what im talking about.. - roller coaster -

allolololooo.. u guys look like korean filmstar...

motifff??

org buta sedang berjalan.. beware.. but, hei, where is ur tongkat..?

erk.. wrong dressing ea... dekat sini, memang tak bule nak cantik2 ea.. tak sesuai...

owhhh.. like that arr.. hehe.. hungry lorh...

there is a lot of gift shop inside..

one of the street...

hehe. i have this big green eggs.. :)

quess, where is me? hehe

grraaahhh!!! with frenkeinstein.. (eh betul ke eja cam tu?) hihi

ladies and gentleman..

cuba teka siapa?



yup, we are lucky.. ticket RM201.. pakej.. tiket + bas, + uss + k fahmi. ngko ada..? ta ada kan? hahaha

okeh..

thats all..

p/s jangan lupa solat tarawih! :p
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...